Voetreflexologie in tijden van corona

23 Feb, 2021

Door Marike te Lintelo

Het afgelopen jaar stond voor iedereen in het teken van corona. Ook in mijn praktijk heb ik neveneffecten van de coronamaatregelen ervaren, er kwamen veel cliënten die vastliepen. Hun klachten waren bijna één op één terug te voeren naar stress die werd veroorzaakt door angst voor het coronavirus en de effecten van de maatregelen. In een tijd waarin de reguliere zorg vooral gericht was op de bestrijding van corona, wisten steeds meer mensen de weg naar de complementair therapeut te vinden. Belangrijk, want wij kunnen juist in deze tijd van onzekerheid en angst veel betekenen.

De overheidsmaatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan, zorgen ervoor dat het voor veel mensen steeds moeilijker is te relaxen en vertrouwen te hebben. Ik merk dat cliënten het gevoel hebben overgeleverd te zijn. Dat ze zelf geen of weinig invloed hebben op hun gezondheid. Die gevoelens kunnen ook gezondheidseffecten hebben. Juist dan is het belangrijk dat mensen voelen wat goed voor ze is en dat ze doen wat bij ze past. Want dat geeft een gevoel van ontspanning, wat een katalysator is voor het versterken van het immuunsysteem. Ook een voetreflexPlus-behandeling ontspant en kan bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn waardoor mensen weer meer in contact komen met zichzelf en grip krijgen op hun leven. Dit is belangrijk voor het herstel van het vertrouwen, wat weer samenhangt met het aanspreken van het zelfgenezend vermogen en het vergroten van de vitaliteit.

Voetreflextherapie is een eeuwenoude behandelmethode waarbij de reflexzones van de voet gemasseerd worden. Deze corresponderen met de organen en systemen in het lichaam. Door de massage wordt het zelfgenezend vermogen vergroot, worden de doorbloeding en energiestroom bevorderd en worden afvalstoffen afgevoerd, waardoor ‘het systeem’ weer gaat stromen en de immuniteit versterkt. Als voetreflexPlus-therapeut vul ik de voetreflexbehandeling aan met een massage van de meridianen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. De toegevoegde waarde hiervan is dat naast de reflexzones ook de meridianen – de energiebanen met daarop de acupunctuurpunten, en daarmee de organen die ermee in verbinding staan – worden gestimuleerd. Deze punten behandelen met massage, acupressuur, zorgt naast fysieke ook voor mentale en emotionele stroming en balans. Daarnaast geef ik als voetreflexPlus-therapeut ook massages op voet en onderbeen gericht op het energetische systeem, zoals bijvoorbeeld een chakramassage. Ook dit zorgt voor een betere energetische doorstroming.

Meer informatie: www.mariketelintelo.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 42 in het VNIG 2/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 .

Bronvermelding:
1. Dispenza, J. (2015). Overstijg jezelf. Utrecht: Servire. ISBN 9789021554310
2. Pert, C. (1999). Molecules of Emotion: The Science behind Mind-Body Medicine. New York: Simon & Schuster. ISBN 9780684846347

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter