Aanleg voor overgewicht bij kinderen

28 juli 2015

Onlangs is de genetische aanleg voor overgewicht gevonden. Verschillende genen zijn betrokken bij de aanleg om dik te worden. Uit recent onderzoek blijkt dat een bepaald gen van deze groep er vòòr de pubertijd al voor zorgt dat er extreem veel adipokines worden aangemaakt. Adipokines zijn ontstekingsbevorderende stoffen die worden aangemaakt door vetweefsel. Sommige van deze stoffen zoals leptine en adiponectine worden ook wel onder de hormonen geschaard. Ze zijn niet alleen van invloed op ons immuunsysteem, maar regelen ons gevoel van honger en verzadiging. Het opvallende bij de bevinding van de onderzoekers is dat de productie van adipokines bij deze groep obese kinderen zelfs onafhankelijk is van wat een kind eet.
 
Gezond eten lijkt bij deze genvariatie niet de manier te zijn om de aanleg voor overgewicht te beperken. Kinderen hebben bij deze genvariatie een twee keer zo hoge kans op overgewicht als kinderen die andere genen bij zich dragen die ook predisponeren voor overgewicht.
 
Toch kun je op basis van deze studie niet zeggen ‘Het maakt niet uit wat je eet, dik word je toch’. De mate van genetische aanleg en predispositie moeten verder onderzocht worden om mogelijkheden te vinden deze predispositie effectief te beïnvloeden (Gajewska et al., 2015).
 
Bron:
Gajewska, J., Kuryłowicz, A., Ambroszkiewicz, J., Mierzejewska, E., Chełchowska, M., Szamotulska, K., … Puzianowska-Kuźnicka, M. (2015). ADIPOQ-11377C>G Polymorphism Increases Risk of Adipokine Abnormalities and Child Obesity Regardless of Dietary Intake. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. doi:10.1097/MPG.0000000000000900