Oestrogeen en anticonceptiepil beïnvloeden traumagevoeligheid vrouw

23 Jan, 2018

Vrouwen hebben een hoger risico op posttraumatische stressstoornis (PTSS). Waarom dit zo is, is onduidelijk. De ernst van PTSS-klachten blijken bijvoorbeeld te variëren gedurende de menstruele cyclus. Het is inmiddels een bekend gegeven dat vrouwelijke geslachtshormonen de cognitieve en emotionele processen beïnvloeden die ten grondslag liggen aan PTSS.

Hoge niveaus endogeen oestrogeen verminderen de reactie van hersengebieden op stress, angst en trauma. Vrouwen in de folliculaire fase van hun menstruatie zijn vatbaarder voor angst, zij reageren meer gestrest op prikkels ten opzichte van vrouwen in de latere fase van de cyclus (wanneer oestrogeenniveaus hoog zijn). Wat betreft de neurale effecten van de anticonceptiepil (AC) en haar invloed op traumaverwerking, tast men nog in het duister. AC-gebruik blijkt tot een structurele reorganisatie te leiden in de manier waarop emoties worden gereguleerd. Onderzoekers concluderen dat AC-gebruik mogelijk leidt tot een verhoogde reactie op angst. Bij AC-gebruik daalt endogeen oestrogeen.

Onderzoekers bestudeerden de rol van endogeen oestrogeen en synthetische anticonceptie op de neuronale verwerking van traumatische filmbeelden. Het bekijken van traumatische filmbeelden is een veel toegepaste manier om traumaverwerking in een experimentele laboratoriumsetting te bestuderen. Ze vergeleken de activiteit van hersengebieden die betrokken zijn bij het verwerken van angst bij jonge vrouwen. Een deel van deze vrouwen gebruikte orale anticonceptie. Alle vrouwen kregen een willekeurige opeenvolging van blokken film met traumatische of neutrale beelden te zien, waarbij oestrogeenspiegels en hersenactiviteit in kaart gebracht werden. Bij hoge endogene oestrogeenspiegels vond (gunstige) downregulatie van hersengebieden plaats, die te maken heeft met het verwerken van negatieve emoties.

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Miedl, S. F., Wegerer, M., Kerschbaum, H., Blechert, J., & Wilhelm, F. H. (2018). Neural activity during traumatic film viewing is linked to endogenous estradiol and hormonal contraception. Psychoneuroendocrinology, 87, 20–26. .

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter