Ayurvedische geneeswijzen

12 november 2010

Dat we zijn wat we eten, is voor velen een feit. Maar ons lichaam en onze geest worden niet alleen gevoed door dat wat we in onze mond stoppen. We worden op vijf verschillende manieren gevoed via onze vijf zintuigen: van de meest subtiele voeding in de vorm van geluid, tot de minst subtiele voeding: de geur die wij via onze neus kunnen waarnemen.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat onze zintuigen op gezonde wijze kunnen functioneren. De zintuigen zijn onze poorten van perceptie en het belang van een heldere perceptie speelt een centrale rol in de Ayurveda. Volgens Ayurveda zou de mens moeten streven naar Sattva: een staat van helder bewustzijn waarin ons onderscheidingsvermogen optimaal werkt. Dit betekent dat wij onderscheid kunnen maken tussen wat goed en wat schadelijk voor ons is, zodat wij de juiste keuzes kunnen maken in het belang van onze gezondheid. In onze huidige maatschappij krijgen wij steeds meer prikkels te verwerken die niet altijd bijdragen aan onze gezondheid. Onze zintuigen, en daarmee ons zenuwstelsel, raken overbelast en hierdoor kunnen talloze aandoeningen ontstaan.

De oude geschriften van Ayurveda geven al duizenden jaren richtlijnen voor een gezond leven, zoals dagelijkse verzorging van de zintuigen. Er komen steeds meer boeken over Ayurveda op de markt die een vertaalslag maken naar onze huidige westerse maatschappij. Onlangs is er een Nederlandse vertaling verschenen van het boek van Maya Tiwari, Het grote Ayurveda Handboek, een zeer compleet naslagwerk over Ayurveda, met uitgebreide theorie én veel praktische informatie, zoals beschrijvingen voor het reinigen en onderhouden van de zintuigen.

Het volledige artikel kunt u lezen in VNGK editie 3/10.