Babykrampjes door laaggradige ontsteking

20 Mar, 2017

Het is verontrustend als baby’s ontroostbaar zijn door darmkrampjes. Huilen verhoogd de druk op de maag en ander spijsverteringsorganen nog meer, waardoor reflux van (borst)voeding sneller tot stand komt en de last bij het jonge kind zich verder vergroot. Onhoudbare kolieken verstoren de nachtrust van ouders en het kindje in de eerste levensmaanden. De klachten zijn bij jonge onervaren ouders een bron van zorg.

Uit onderzoek blijkt dat dysbiose, of een verandering van de samenstelling van het darmmicrobioom, een oorzaak is van darmkoliek bij baby’s. Behandeling met probiotica blijkt succesvol. Italiaanse kinderartsen onderzochten 600 kinderen in 9 ziekenhuizen. Baby’s kregen placebo of een middel met Lactobacillus reuteri gedurende drie maanden. Na toediening bleken kindjes minder te huilen, hun voeding beter te verdragen en werd de huisarts minder vaak geconsulteerd (Staiano & Miele, 2016).

Onderzoekers in Turku, Finland, brachten onderzoek een stap verder. Anna Partty en collega’s vroegen zich af of baby’s met darmkrampjes ook laaggradige ontsteking hebben. Hun redenering was dat dysbiose immunologische veranderingen induceert. Immunologische parameters werden na een maand gemeten bij 28 baby’s met koliek en vergeleken met 12 kinderen die gezond waren. Bij baby’s met koliek werden drie verschillende immunologische parameters in verhoogde mate aangetroffen, hetgeen wijst op een laaggradige ontsteking bij deze kinderen. Ook deze laaggradige ontsteking zo te beïnvloeden zijn met geschikte probiotica (Pärtty, Kalliomäki, Salminen, & Isolauri, 2016).

Bron:
Pärtty, A., Kalliomäki, M., Salminen, S., & Isolauri, E. (2016). Infantile Colic is Associated with Low-grade Systemic Inflammation. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 1.

Staiano, A., & Miele, E. (2016). Colic management: an interview with Professors Staiano and Miele. Future Science OA, 2(2), fsoa-2016-0024.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter