Baby’s zien knuffel aankomen

27 juni 2013


Baby's weten wanneer ze opgepakt gaan worden en stellen hun lichaamshouding zo bij dat het makkelijker wordt. Al bij kinderen van 2 maanden oud is het duidelijk dat ze hun gedrag aanpassen op het moment dat hun moeder met uitgestrekte armen op hen afkomt.

‘Zulke duidelijke resultaten hadden we niet verwacht’, zegt de leider van het onderzoek, Vasy Reddy van de Universiteit van Portsmouth. ‘Dit betekent dat baby's al eerder dan gedacht rekening houden met hun omgeving, misschien zelfs al snel na de geboorte.’

Drukmat 
Reddy legde 28 baby's van 2 tot 4 maanden oud op een drukmat en liet hun moeders met hen praten. Het bleek dat als de moeder aanstalten maakte om het kind op te pakken, de baby de benen strekte en de armen spreidde. Daardoor ligt het stabieler en is er meer ruimte voor een knuffel.

‘We moeten anders gaan denken over de ontwikkeling van baby's, omdat hieruit blijkt dat zuigelingen al eerder dan gedacht rekening houden met de acties van anderen die naar hen gericht zijn’, meent Reddy.

Reddy wil de reacties van de baby's nog verder bestuderen om te kijken hoe ze reageren op verschillende ouderschapsstijlen en onverwachte bewegingen.