Beter slapen door balneotherapie

30 Dec, 2014

Slaapgebrek dreigt een groot maatschappelijk probleem te worden. Mensen die korter slapen, leven korter. Dat constateert slaaponderzoeker Gerard Kerkhof op grond van nieuw nog ongepubliceerd onderzoek.

Mensen hebben een slaapstoornis als ze langer dan drie maanden last hebben van slecht slapen in combinatie met slaperigheid, vermoeidheid, humeurigheid en slecht presteren overdag. Volgens psycho-fysioloog Kerkhof, verbonden aan het slaapstoornissencentrum van het Medisch Centrum Haaglanden, dreigt het slaapprobleem een epidemie te worden.

Slaapstoornissen komen onder ouderen veel voor. Dertig procent van de oudere vrouwen en twintig procent van de mannen boven de 60 jaar slaapt minder dan de vereiste 6,5 á 7,5 uur. Door fysiologische veranderingen wordt er minder melatonine aangemaakt, hetgeen de slaap bemoeilijkt.

Uit recent onderzoek onder ouderen blijkt balneotherapie heilzaam te zijn om slaap, pijnklachten en het welzijn van ouderen te verbeteren. Balneotherapie (balneo is Latijns voor ‘baden’) verzamelt eigenlijk een hele groep van behandelingen die met water te maken hebben. Traditioneel wordt deze vormen van hydrotherapie veel gebruikt in natuurgeneeskundige behandelingen.
Tweeënvijftig Spaanse ouderen (gemiddelde leeftijd 70 jaar) ondergingen een 12-daagse balneotherapiekuur in het warme mineraalwater van de bron in Balneario San Andres. Het mineraalwater is rijk aan bicarbonaat, zwavel, natrium en magnesium. Na de kuur waren pijnklachten en slaap bij zowel mannen als vrouwen sterk verbeterd. Ouderen voelden zich beter; scores voor depressie daalden significant.

Er zijn in Nederland zes thermaalbaden/kuurcentra:

  • Bad Nieuweschans, Fontana Bad Nieuweschans
  • Nijmegen, Sanadome Nijmegen
  • Arcen, Thermaalbad Arcen
  • Valkenburg, Thermae 2000
  • Vrouwenparochie, Sauna Hotstones
  • Bergen op Zoom, Fonteyn Thermen

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter