Onderzoek bevestigt betere voedingswaarde biologische voeding

24 Jul, 2017

Soms is het prettig dat onderzoek bevestigt waar we in de natuurlijke zorg al jaren voor staan. De onderzoeksgroep van Leifert, van de Nafferton Ecological Farming Group van de Universiteit van New Castle, heeft over de afgelopen jaren een reeks systematische analyses uitgevoerd naar de verschillen in voedingswaarde tussen biologische voeding en gangbaar geteelde voeding. Uit deze baanbrekende analyses kwamen belangrijke verschillen in voedingswaarde naar voren. Biologische voeding bevat een grotere hoeveelheid antioxidanten, lagere cadmium en pesticiden- niveaus en hogere concentraties omega-3 vetzuren in biologisch vlees en zuivelproducten.

Omdat grootschalige observationele humane studies ontbreken, is het echter onduidelijk in hoeverre deze voedingswaardeverschillen ook daadwerkelijk leiden tot een betere gezondheid. Uit de resultaten van een beperkt aantal (cohort) studies blijkt wel, dat er een positieve samenhang is tussen biologisch eten en een lager risico op overgewicht en zwangerschapsvergiftiging. De onderzoeksgroep zet zich in om vervolgonderzoek te realiseren, om zo de lange termijn effecten van biologische voeding op chronische ziekte te kunnen bestuderen. Van die ontwikkelingen houden we u op de hoogte (Barański, Rempelos, Iversen, & Leifert, 2017).

Bron:
Barański, M., Rempelos, L., Iversen, P. O., & Leifert, C. (2017). Effects of organic food consumption on human health; the jury is still out! Food & Nutrition Research, 61(1), 1287333.