Inzicht in effect gelijktijdig gebruik medicijnen en voedingssupplementen

20 Aug, 2019

Het is van belang dat mensen alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door langdurig medicijngebruik. Magnesium-, vitamine B12-, kalium-, calcium- en foliumzuurtekorten komen voor. Omgekeerd kan een (kruiden)supplement de werking van een medicijn veranderen.

Het gebruik van voedingssupplementen bij bepaalde medicijnen verdient meer aandacht. NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) informatie opgesteld. Medio juli zijn ze begonnen medicijngebruikers te attenderen op bepaalde (wissel)werkingen. Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schenkt aandacht aan wisselwerkingen tussen kruiden en geneesmiddelen, door hier meer informatie over te verstrekken op haar website.

In de folder ‘Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken?’ zien medicijngebruikers bij welke veelgebruikte medicijnen ze alert moeten zijn op een tekort aan vitaminen of mineralen. En ze lezen wanneer de combinatie met supplementen beter kan worden vermeden. Vijf medicijnen die langere tijd worden genomen – tegen maagzuur, metformine, plastablet hydrochloorthiazide, prednison of prednisolon en de anticonceptiepil – kunnen vitamine- en/of mineralentekorten veroorzaken. In de folder wordt beschreven welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan.

De brochure is hier te downloaden.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) geeft aan blij te zijn met de CBG-campagne. De consument/patiënt weet te weinig over de risico’s op interacties bij het gebruik van kruidenproducten. En zorgprofessionals zijn over het algemeen niet getraind in het signaleren van het gebruik en risico’s van medicinale planten. Het NVF-bestuur is daarom van mening dat – naast de noodzakelijke CBG-campagne – ook weer ruimte moet komen voor onderwijs in medicinale planten bij de reguliere zorgopleidingen voor vergroting van het bewustzijn. Het NVF-bestuur adviseert tevens de NVF-leden hun patiënten actief te bevragen op medicijngebruik en voorlichting over interacties te geven. De gehele reactie van het NVF is hier te vinden.

Voor meer informatie:
www.npninfo.nl
www.cbg-meb.nl
fyto.nl

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter