CAM filter op PUBMED,

18 december 2013

Voor het vinden van onderzoek in de natuurgeneeskunde
– drs. Fleur Kortekaas-
 
PubMed is een bekende database waarin medisch wetenschappelijke publicaties verschijnen, waaronder ook studies over natuurgeneeskunde. PubMed is gratis toegankelijk via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed. Wetenschappelijke publicaties vullen de kennis uit boeken aan en staven traditionele kennis. Kennisontwikkeling en -uitwisseling in het vakgebied van complementaire en alternatieve geneeskunde is op de voet te volgen in PubMed.

Maar zoeken in PubMed is niet eenvoudig. Het is als water willen drinken uit een brandslang: er is een overload aan informatie. Gericht zoeken is van belang. Het NCCAM (het National Center for Complementary and Alternative Medicine) heeft dit onderkend en heeft daarom een speciaal zoekfilter voor complementaire en alternatieve therapieën ontwikkeld.

Om dit zoekfilter te gebruiken, is het belangrijk om naar de website van NCCAM toe te gaan, naar CAM on PubMED (http://nccam.nih.gov/research/camonpubmed). Door daar op de icoon Cam on PubMed te klikken wordt u naar PubMed toe geleid naar http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?&orig_db=PubMed&cmd_current=Limits&pmfilter_Subsets=Complementary%20Medicine. Vervolgens kan in de zoekbalk van PubMed een aanvullende zoekterm worden ingevuld, bijvoorbeeld ‘reflexology’, of ‘Tai Chi’, of ‘naturopathy’. In beeld staat ook aangegeven dat de zoekfilter CAM is geactiveerd. Dus heeft u een klinische vraag, probeer het antwoord eens te vinden in PubMed met behulp van de zoekfilter.