Chakrapsychologie: link tussen chakra’s en de ontwikkeling van de mens

12 november 2010

Het zal u wellicht opgevallen zijn dat in het vakblad een grote diversiteit aan onderwerpen aan bod komen. De redactie wil een zo breed mogelijke herkenning en waardering bewerkstelligen onder de beoefenaars van tientallen soorten werkvormen en behandelmethoden. In de coverstory van editie 4/10 (november 2010) schrijft Anitsa Kronenberg over een wat minder conventioneel onderwerp, namelijk de chakra’s in relatie tot de ontwikkeling van de mens. Een niet alledaags onderwerp maar daardoor zeker niet minder interessant.

Chakra is een term uit de traditionele Indiase geneeskunde voor plaatsen in het energielichaam van de mens die van belang worden geacht voor de levenskracht. Het woord chakra komt uit het Sanskriet (cakram) en betekent cirkel of wiel. Er zijn tal van interpretaties en invullingen van het begrip chakra, afhankelijk van traditie en cultuurverschillen. Een hedendaagse definitie luidt: een chakra is een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft.

‘Een chakra is een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft’

Anodea Judith is psychologe. Ze heeft veel boeken op haar naam staan. Eén van de bekendste is het Handboek der Chakrapsychologie waarin ze de link legt tussen de chakra’s en de ontwikkeling van de mens vanaf conceptie en geboorte tot in de puberteit Elk chakra heeft een hoogtepunt van vorming in een bepaalde levensfase. Het gedrag dat hieruit ontstaat blijft het hele leven bestaan.