De kracht van zuivel volgens de Ayurveda

12 november 2010

Zuivel is misschien wel het meest omstreden voedingsmiddel in de diëtetiek en natuurgeneeskunde. Waar vroeger campagnes werden gevoerd om de bevolking over te halen tot de consumptie van grote hoeveelheden zuivel (denk aan Joris Driepinter en Melk, de Witte Motor), voeren diëtisten en andere voedingsdeskundigen tegenwoordig discussie over het belang dan wel de schadelijke gevolgen van zuivel. Niet zo heel gek, wanneer men kijkt naar het stijgende percentage van personen met een zuivelallergie.

Terwijl sommige diëtisten en natuurgeneeskundigen zuivel in zijn geheel uit het voedingspatroon hebben verbannen, speelt het een belangrijke rol in de Ayurvedische geneeskunst en worden er bijzondere medicinale eigenschappen aan toegekend. Ayurveda geeft al duizenden jaren een heldere en logische uitleg over het gebruik van zuivel: niet alle soorten zijn zomaar altijd en voor iedereen geschikt. Zuivel is zwaar verteerbaar, en daarom is de manier waarop het gebruikt wordt van groot belang bij de vertering en opname ervan en dus bij het voorkomen van problemen, zoals allergieën. Ook maakt Ayurveda een groot onderscheid tussen verschillende soorten zuivel, zoals melk, yoghurt en ghee.

Lees het artikel van Frederieke Couvée in VNGK 4/10