Doorbraak op gebied van pijnbehandeling

16 Mar, 2011

Doorbraak op gebied van pijnbehandeling, nieuwe behandeling vanuit de wijsheid van het lichaam: palmitoylethanolamide

Op haar 87ste levensjaar zat professor Rita Levi-Montalcini, winnares van de Nobelprijs voor geneeskunde, nog achter de microscoop. Ze ontdekte in dat jaar, we spreken over 1995, een geheel nieuwe wijze om pijn en ontstekingen te behandelen. Niet met een middel dat uitgedacht is door chemici uit de farmaceutische industrie, maar met een molecuul dat ons eigen lijf maakt. Bij chronische pijn en ontstekingen komen de lichaamscellen namelijk in een soort stress, en die stress proberen die cellen zelf te behandelen via het aanmaken van bepaalde pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen. Ingebouwde wijsheid van het lichaam dus. Alleen bij chronische pijnen en ontstekingen, zoals bijvoorbeeld bij herniapijnen, pijn bij suikerziekte, prostaatpijnen en reuma, kunnen de lichaamscellen niet voldoende van die stoffen maken. Nu is er eindelijk de mogelijkheid dat tekort aan te vullen met een lichaamseigen en geheel natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer.

Cannabis en de leerling van Boeddha
Enkele jaren eerder was ontdekt dat we in ons zenuwstelsel een eigen soort Cannabis maken, een vetachtige stof die de naam kreeg anandamide. Anand was een leerling van de Boeddha en de naam betekend vreugde. Amide is een naam die de chemische bouw van het molecuul aangeeft. Nou is al jaren bekend dat je chronische pijnen goed kan behandelen met Cannabis, maar de effecten op concentratie en geheugen zijn een probleem. Professor Levi-Montalcini ontdekte een zustermolecuul van Anandamide, en dat lichaamseigen molecuul had duidelijk een nog sterkere antipijn en antiontstekingswerking. De mooie naam ervan: palmitoylethanolamde. En verheugend was, deze stof beïnvloed geheugen en concentratie geheel niet!

Nieuwe pijnstillers uiterst nodig
Per jaar sterven er 500 patienten door bijwerkingen van de meest gewone pijnstillers. Dat is aanleiding om koortsachtig verder te zoeken naar betere pijnstillers met minder problemen. Eindelijk nu die doorbraak waar patiënten met chronische pijn jarenlang op hebben zitten te wachten. Een pijnstiller die van nature dus al door ons lichaam gemaakt wordt, maar bij chronische pijn te weinig. De handelsnaam van palmitoylethanolamide is Normast. Doordat deze pijnstiller een lichaamseigen molecuul is, is Normast vrijwel zonder bijwerkingen en makkelijk te gebruiken. Zonder dat je duf wordt, of niet mag autorijden.

Doorbraak!
We hebben te maken met een doorbraak. Voor het eerst sinds de geschiedenis van de behandeling van pijn hebben we nu een pure stof in handen gekregen, die geheel natuurlijk is en daarbij lichaamseigen.
Een uitermate belangrijke modulerende stof voor chronische pijnen en ontstekingen. Een stof die een waardevolle aanvulling vormt op onze behandelingen van chronische pijnen. En een stof die geen enkele andere geneesmiddel bijt en die gerust ook aan heel oude patiënten gegeven kan worden, zonder problematische bijwerkingen. Er zijn tenminste 5 verschillende grote farmaceutische industrieën die naar dit soort cannabis-achtige pijnstillers zoeken, maar een leerling van de oude Nobelprijswinnares werkte haar idee uit, dr Francesco della Valle, en met succes!

Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, dat dachten wij ook toen we op een congres over chronische pijnbehandeling in Athene in 2010 voor het eerst van deze stof hoorden. Maar inmiddels zijn we meer dan 100 eigen patiënten verder en ben ik er zeker van: dit is een doorbraak!

Wij werken nu in ons behandelcentrum voor neuropathische pijn al bijna een jaar met deze stof. We hebben met Normast als aanvulling op reguliere behandelingen bij vele patiënten met chronische pijnen bijzondere resultaten mogen boeken. Tijd voor een patiënten voorbeeld.

Maria loopt door brandnetels
Maria is 45 jaar oud, heeft al 8 jaar diabetes type II en de laatste twee jaren steeds meer brandende pijn aan de voeten, en het gevoel alsof ze op zand loopt. De internist had enkele verschillende pijnstillers geprobeerd, maar steeds als de middelen begonnen te werken, voelde Maria zich als een zombie, was duizelig en wist bij tijd en wijle geen eens meer welke dag het was.

Toen ik haar zag, was haar pijn ernstig, en scoorde 8 op een schaal van 10, waarbij 10 de meest ernstige pijn is die je je kan voorstellen. De pijnstillers van de internist waren op zich wel een goede keus. We verminderden de dosis van een ervan, en vervingen de andere pijnstiller door een door ons ontwikkelde crème, waar die pijnstiller ook in zit. Dan heb je wel het pijnstillende effect, maar vrijwel geen bijwerkingen. En we voegden Normast toe, twee maal daags 600 mg. Na 4 weken was Maria uit de rode zone, de pijn was nog wel aanwezig, en scoorde nu 5. Na nog eens 4 weken was de pijn 3 en Maria erg blij. Zonder bijwerkingen en met minder pijn is het leven een stuk aangenamer.

Dit is een typisch voorbeeld hoe we door het aanpassen van pijnstillers en het toevoegen van Normast een goede pijnvermindering kunnen bereiken. Patienten hebben bijna nooit last van bijwerkingen, en onze oudste patiënte is 90 en kan door Normast weer vrijwel zonder pijn lopen. Op onze instituutswebsite zijn veel filmpjes van patiënten met chronische pijnen te zien, en daar kan iedeeen horen hoe het hen is vergaan nadat ze bij ons kwamen.

Kosten en gebruik
De kosten bedragen ongeveer 20 € per verpakking van 20 600 mg tabletten of poeders Omdat, de stof een medisch voedingsmiddel voor de wet is, kunnen de kosten belastingtechnisch vermoedelijk afgetrokken worden, als medische voeding op doktersvoorschrift.
Omdat de werking langzaam opgebouwd wordt, is de dosis de eerste tien dagen twee maal daags poeder met 600 mg palmitoylethanolamide onder de tong. Daarna 5 weken 600 mg tabletten twee maal daags. Daarna, bij goed effect kan eventueel overgestapt worden naar twee maal daags 300 mg. Mocht de pijn toch weer terugveren, dan tijdelijk de dosis weer verhogen naar twee maal daags 600 mg, of zelfs 10 dagen weer twee maal daags poeder onder de tong nemen. Op onze instituutswebsite www.neuropathie.nu zijn vele tientallen wetenschappelijke artikelen over Normast te vinden voor de geïnteresseerde.

Normast is vanaf begin 2011 in Nederland beschikbaar gekomen. Het is in Nederland geïntroduceerd door de organisatie Ergomax, als dieetvoeding volgens medisch gebruik. Patiënten kunnen het direct, zonder recept bestellen, maar dienen wel hun behandelend arts op de hoogte te brengen.

Prof. Dr. Jan M Keppel Hesselink, arts-pijnbehandelaar Instituut voor neuropathische pijn www.neuropathie.nu

Laat een reactie achter