Dysbiose oorzaak van metabool syndroom

02 Mar, 2015

Recent onderzoek van de Universiteit van Groningen en de Universiteit van Maastricht toont aan dat de darmflora kan worden beschouwd als één van de belangrijke factoren die metabole en cardiovasculaire ziekten veroorzaken.
 
Bepaalde receptoren in het darmslijmvlies, evenals antimicrobiële peptiden, bepalen de samenstelling van de intestinale microbiota. Tekortkomingen in deze genen leiden tot veranderingen in de samenstelling van de darmflora. Dit veroorzaakt lekkage van endotoxines de bloedstroom in. Hierdoor kan laaggradige chronische ontsteking en insulineresistentie zich ontwikkelen.
 
De samenstelling van onze voeding heeft invloed op onze darmflora. Een voeding rijk aan verzadigde vetten maakt de uitbreiding van pathobionts mogelijk.  Een pathobiont is een potentieel pathologisch (ziekte-veroorzakende) organisme die, onder normale omstandigheden als een symbiont in de darm leeft. De pathobiont brengt schade aan de intestinale epitheliale cellaag toe en brengt haar functie als barrière in gevaar. Een dieet hoog in vezel en laag in vet daarentegen, ondersteunt de microbiota om korte keten vetzuren te produceren. Hierdoor wordt het lichaam beschermd tegen ontsteking en insulineresistentie.
 
Onderzoekers Brandsma en Hofker spreken van de ‘afweer- voeding- darmmicrobiota-as’. Ze concluderen dat de interacties tussen de microbiota, ons aangeboren immuunsysteem en onze voeding een belangrijke rol spelen bij metabole homeostase. Een goed functionerend aangeboren immuunsysteem, gecombineerd met een laag-vet en vezelrijke voeding, is belangrijk bij het voorkomen van dysbiose. Via deze weg kan ook de gevoeligheid voor de ontwikkeling van het metabool syndroom en de bijbehorende cardiovasculaire aandoeningen worden verminderd (Brandsma, Houben, Fu, Shiri-Sverdlov, & Hofker, 2015).

Bron:
Brandsma, E., Houben, T., Fu, J., Shiri-Sverdlov, R., & Hofker, M. H. (2015).  The immunity-diet-microbiota axis in the development of metabolic syndrome. Current Opinion in Lipidology. doi:10.1097/MOL.0000000000000154

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter