E-nummer expert Corinne Gouget naar Nederland

22 april 2011

100.000 exemplaren verkocht van “Wat zit er in uw eten?”

Binnenkort mag uitgeverij Bouillon! zich verheugen op de verkoop van het 100.000ste exemplaar van de Nederlandse e-nummer-gids ‘Wat zit er in uw eten?’. Voor die gelegenheid komt Corinne Gouget, auteur van het oorspronkelijke boekje Additifs Alimentaires, op 19 mei naar Nederland. In een persconferentie zal zij een toelichting geven op haar onderzoeken rond e-nummers en de laatste ontwikkelingen op dat gebied. Vele voedseladditieven zijn intussen in ons omringende landen verboden, toch blijven problemen rond (kinder)voeding en onterechte gezondheidsclaims de aandacht vragen.

Gouget bestudeert ruim vijftien jaar de risico’s van voedseladditieven. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestrijdt op basis daarvan voorbarige gezondheidsclaims. Volgens haar bevindingen zijn veel E-nummers juist slecht voor onze gezondheid.

De eerste druk van ‘Wat zit er in uw eten?’ verscheen eind 2007. De schokkende informatie over de e-nummers in onze voeding heeft ook in Nederland veel te weeg gebracht bij consument, deskundigen en fabrikanten. Intussen zijn kleuradditieven verboden of moeten zeer nadrukkelijk genoemd worden en krijgen onzinnige gezondheidsclaims op verpakkingen veel aandacht. De meest gebruikte E-nummers, vooral de zoetstoffen en de conserveringsmiddelen, staan door allerlei onderzoeken ter discussie.
In het gidsje staan E-nummers opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is veilig, oranje is oppassen en rood betekent absoluut vermijden. De informatie op etiketten en verpakkingen hebben pas waarde zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. ‘Wat zit er in uw eten?’ is opgemaakt in pocketformaat, zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen.

‘Wat zit er in uw eten?’ is te koop bij de boekhandel en te bestellen op www.bouillonmagazine.nl voor € 9,90. Vorig jaar verscheen een i-Phone applicatie van het gidsje (Appstore € 2,39). Will Jansen, die het boekje voor de Nederlandse markt bewerkte, is auteur van diverse boeken, de Culinaire Almanak en hoofdredacteur/uitgever van het tijdschrift Bouillon Magazine.

Bron CKMP