Een TCM-bewegingsleer met impact op lichaam en geest
08 Mar, 2010
Qi gong, een levenswijze
Er hangt een ontspannen sfeer. Sereen, ook dat is een woord dat van toepassing is. Tien mensen staan op kousenvoeten in een kring gegroepeerd. De docent draagt wijde, exotisch uitziende kleding die haar alle vrijheid van beweging geeft. Er klinkt zachte muziek op de achtergrond. In een soepele, sierlijke beweging beweegt ze haar rechterhand omhoog, tot ooghoogte, terwijl ze haar lichaam naar links draait. Dan neemt ze als het ware met haar hand het hoofd en lichaam weer mee naar rechts en zweeft haar hand naar beneden. Bewegingen in rust en harmonie.
De anderen volgen het voorbeeld van de docente. Met zachte stem geeft deze instructies voor de visualisatie die erbij hoort, waardoor de oefening nog meer tot leven komt en krachtiger kan inwerken. Zelfs als toeschouwer krijg je de neiging om eens heel diep te zuchten en alle spanningen van je af te laten glijden. De ruimte is prettig en heerlijk warm. Het is de leslocatie van Innerlijke Glimlach, Centrum voor Qi Gong en Cranio-Sacraaltherapie in Schiedam, hoewel de laatste discipline een eindje verderop in een fysiopraktijk wordt gegeven. Hierbinnen draait het leven helemaal om qi gong.
Wie zich verdiept in de eeuwenoude Chinese bewegingsleer Qi Gong, onderdeel van TCM (Traditional Chinese Medicine), kan niet anders dan zich verbazen over de grote impact ervan op lichaam en geest. Het zijn schijnbaar eenvoudige en vloeiende bewegingen waarbij adem, beweging en bewustzijn centraal staan. Soms worden ze ondersteund door rustige achtergrondmuziek, maar dat hoeft niet. Doel is om de energie in het lichaam in beweging te zetten. Een belangrijk principe hierbij is: daar waar de aandacht gaat, gaat de qi. Qi spreek je uit als tsjie, het is adem, lucht en levensenergie. De uitspraak van gong is goeng en dat is oefenen. Samen betekent het ‘werken met levenskracht’.
Het uitgebreid artikel van de hand van Ria Teeuw (eindredactrice van VNGK) vindt u op pagina 36 t/m 39 van VNGK 1/10.