De eerste plasticvrije supermarkt opent haar deuren

20 maart 2018

Het leefmilieu van mens en dier lijdt onder plasticvervuiling. Met het wereldwijd sterk stijgende gebruik van plastic zal de impact ervan op onze leefomgeving alleen maar toenemen. Bovendien is vervuiling van onze voeding door microplastic een groeiend probleem voor de volksgezondheid. Meer dan een kwart van de vis bevat tegenwoordig deeltjes microplastic.

Weekmakers in plastic vormen daarnaast een zorg voor onze gezondheid. De stoffen hebben een hormoonverstorende werking en beïnvloeden in sterke mate de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Uit epigenetische studies blijkt dat de invloed van deze hormoonverstorende stoffen mogelijk verder reikt en de volgende generatie treft. Des te meer reden om het gebruik van plastic drastisch te gaan verminderen.

Als eerste ter wereld heeft Amsterdam stappen in de richting van plasticvrije supermarkten gezet: eind februari werd er de allereerste plasticvrije supermarkt geopend. De gemeente wil zich hiermee hard maken voor een toekomst zonder plastic. De pop-upwinkel huist in een aanbouw van een Amsterdamse vestiging van de Nederlandse supermarktketen Ekoplaza en verkoopt bijna 700 plasticvrije producten. Initiatiefnemer van het project is de internationale milieuactiegroep A Plastic Planet, dat zijn hoofdkantoor heeft in Londen. Dankzij de inspanningen van de Amsterdamse Plastic Soup Foundation, een relatie van A Plastic Planet, is de Nederlandse hoofdstad gekozen voor het project. Ekoplaza is al sinds het eerste uur partner van de PSF.

A Plastic Planet, Ekoplaza en de Plastic Soup Foundation bundelen met Ekoplaza Lab hun krachten om een gezondere wereld met minder plastic te creëren. Zij roepen de overheid dringend op om maatregelen te treffen, vragen leveranciers hun productieproces aan te passen en sporen consumenten aan kritisch te zijn over de aankoop van producten met plastic verpakkingsmaterialen, zodat een plasticvrije Gouden Eeuw aan de horizon ligt.

Bron:
Persbericht Plastic Soup Foundation, 28 februari 2018.