Emulgeermiddelen veroorzaken darmziekten

16 Mar, 2015

Uit een studie in het gerenommeerde tijdschrift Nature blijkt dat veel gebruikte emulgeermiddelen in ijs, margarine, mayonaise, verpakt brood, gebak en andere bewerkte voedingsmiddelen de darmziekten colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en metabool syndroom kunnen bevorderen (Chassaing et al., 2015).

Emulgeermiddelen zijn additieven die worden gebruikt in de voedingsindustrie om de textuur van voeding te verbeteren en de houdbaarheid van voeding te verlengen. Immunologen onderzochten het effect van emulgeermiddelen omdat deze middelen een desinfecterende werking hebben. Uit experimenten met muizen blijkt dat deze stoffen de darmmicrobiota zodanig verstoren dat ontstekingen in de darm ontstaan.

De muizen die deze emulgeermiddelen in hun voeding kregen toegediend, vertoonden laaggradige ontsteking, verstoorde bloedglucosewaarden en een toename in het lichaamsgewicht en het buikvet. In muizen die genetisch gezien gevoelig waren voor het ontwikkelen van darmziekten, bleek ontsteking van de darm door deze voeding veel vaker en heviger voor te komen. Soortgelijke ontstekingen staan in verband met colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en metabool syndroom. Metabool syndroom verhoogt het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en beroerte.

Microbioloog Benoit Chassaing van de Universiteit van Georgia geeft aan dat deze effecten in muizen heel goed ook in mensen kunnen ontstaan. Een belangrijk kenmerk van inflammatoire darmziekten en metabool syndroom is een verandering in de darmflora waardoor ontsteking wordt bevorderd. In muizen die emulgatoren kregen, waren de darmbacteriën meer geneigd te infiltreren in de dichte slijmlaag die de darm omlijnd en beschermd.

De twee gebruikte emulgatoren in de studie zijn polysorbaat 80 (E-433) en carboxymethylcellulose (E-466). De incidentie van ontstekingsdarmziekten en metabool syndroom begon te stijgen in het midden van de twintigste eeuw, op ongeveer hetzelfde moment dat voedselfabrikanten op wijdverbreide schaal emulgatoren begonnen te gebruiken, aldus de onderzoekers.

Klik hier voor meer informatie.

Bron:
Chassaing, B., Koren, O., Goodrich, J. K., Poole, A. C., Srinivasan, S., Ley, R. E., & Gewirtz, A. T. (2015). Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature, 519(7541), 92–96. doi:10.1038/nature14232

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter