Essentiele suikers – de missing link in onze voeding

7 februari 2012

Volgens wetenschappers is het de grootste ontdekking van de laatste jaren: het belang van gezonde suikers voor onze gezondheid. Deze wetenschap noemen we Glycobiologie. Deze jonge veelbelovende wetenschap houdt zich bezig met de structuur, de aanmaak en biologie van suikerketens.

Suikers zijn essentiële bouwstenen van alle organismen. De verschillende functies die ze hebben in de biologie worden wetenschappelijk onderzocht in verschillende medische, biochemische en biotechnologische disciplines. De belangrijkste en meest recente ontdekking in de geneeskunde zijn de essentiele suikers, ook wel glyconutrienten genoemd. In 1990 is de Nobel Prijs voor geneeskunde uitgereikt aan Gunter Blobel op het gebied van glycomics. Wetenschappers en artsen hebben er lang over gedaan om de code te doorgronden hoe cellen in ons lichaam met elkaar communiceren om al hun complexe functies te kunnen uitoefenen. Essentiele suikers vormen letterlijk de sleutel tot de celcommunicatie en hebben door een positief effect op ons immuunsysteem een grote gezondheidsbevorderende invloed op het leven van mensen. Een optimaal werkend immuunsysteem, met positieve effecten voor het geheugen, concentratie en zowel fysieke als geestelijke prestaties en herstel. Ze zijn in staat om ons een groter gevoel van ‘well- being’ te geven.

In de glycobiologie onderscheiden we negen soorten suikers die nodig zijn voor de onderlinge celcommunicatie. Deze suikers vormen zgn. ‘suikerantennes’ op de buitenkant van onze cellen waarmee cellen in staat zijn beter te ‘detecteren’ en daarmee dus makkelijker kunnen onderscheiden wat goed is en wat niet. In onze huidige voeding zijn er helaas maar twee suikers in overmaat aanwezig. Vandaar dat we spreken van de missing link in onze voeding. We komen dus ‘goede’ suikers tekort. Met verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid. Suppletie van de volledige mix van alle suikers is dan het antwoord.

Er worden regelmatig lezingen gegeven door Drs. Geiske de Ruig, orthomoleculair (tand) arts, over glycobiologie. Naast een eigen praktijk met als specialisatie darmtherapie, immuunsysteem, voeding en voedingsintoleranties, ontgiften en anti-aging, geeft Geiske de Ruig les aan opleidingsinstituten voor orthomoleculaire geneeskunde (Ortho Linea) en osteopaten (Panta Rhei) en publiceert zij in diverse bladen over oa. glycobiologie.

Voor meer informatie klik hier.