Europese commissie neemt CAM serieuzer

1 oktober 2013

Bron: European Committee for Homeopathy. Onlangs is in het Europees Parlement een bijeenkomst geweest die is geïnitieerd door de CAM Interest Group. De conferentie luisterde naar presentaties van experts en onderzoekers naar de groeiende populariteit van CAM bij burgers en patiënten. Deze populariteit werd vooral toegeschreven aan de holistische benadering en de mogelijkheid om CAM te integreren in de gezondheidszorgsystemen. ‘Patient empowerment groeit. Het lijkt goed om patiënten de regie in handen te geven over hun eigen gezondheid omdat mensen vaak weten welke behandeling goed is voor hen. Dit kan ook het gebruik van CAM betekenen.’ Dit zei Tonio Borg tijdens een recente bijeenkomst in het Europese Parlement, een helder signaal om CAM serieuzer te gaan nemen. Hierbij was zeker ook aandacht voor het feit dat CAM de gezondheidszorg betaalbaarder kan maken.

Het onderwerp is op de agenda gekomen dankzij het feit dat Italië nationale normen heeft vastgesteld voor CAM opleidingen. Op 7 februari 2013 zijn in Italië nationale normen vastgesteld voor het onderwijs in Complementaire Geneeskunde. Het proces dat hiernaartoe heeft geleid begon in 2007 toen de Toscaanse regionale raad instemde met een regionale wet waarin CAM onderwijs en praktijk werden gereguleerd voor artsen, tandartsen, apothekers en dierenartsen. De wetgeving bepaalt dat regionale beroepsverenigingen verantwoordelijk zijn voor het opstellen van lijsten van professionele deskundigen in CAM.

In hun slotwoord riepen de heer Peterle en mevrouw Pietikäinen, leden van het Europees Parlement, de EU op om meer te investeren in onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van CAM en actie te ondernemen om de onduidelijke en remmende regelgeving te verbeteren.