Extra vitamine C tegen tandvleesproblemen bij diabetespatiënten

4 februari 2016

Door: Fleur Kortekaas

Bij gezonde mensen krijgt vitamine C een ‘lift’ van rode bloedcellen om haar weg in het lichaam te vinden. Bij suikerziekte zijn rode bloedcellen ‘bezet’ met suikermoleculen, waardoor er minder plek is voor vitamine C om mee te liften. Dit heeft tot gevolg dat er bij slecht gereguleerde bloedsuikerspiegels een functioneel tekort ontstaat aan vitamine C in de cellen. Werk van de onderzoeker Mark Levine, gelieerd aan het Linus Pauling Institute, heeft dit mechanisme blootgelegd in eerder onderzoekswerk (Levine, Wang, Padayatty, & Morrow, 2001).
Een laag niveau van vitamine C leidt vanwege dit bemoeilijkte transport van vitamine C tot tandvleesontstekingen bij mensen met diabetes mellitus type-2. Ons tandvlees reageert namelijk onmiddellijk met ontstekingen bij een te hoge vrije radicaaldruk.

Gokhale onderzocht of extra vitamine C bij mensen met diabetes tandvleesontstekingen zou kunnen voorkomen. Honderdtwintig proefpersonen met diabetes mellitus type-2 die bij de mondhygiënist onder controle waren, werden verdeeld in 4 groepen. De eerste groep had geen last van tandvleesontsteking (geen periodontitis ), de tweede groep had last van de eerste symptomen van een tandvleesontsteking (gingivitis), de derde groep had chronische ontsteking rond de tanden (periodontitis) en de vierde groep had last van chronische tandvleesontsteking (chronische periodontitis).

Ieder van deze groepen werd vervolgens weer in tweeën gedeeld. De ene helft kreeg alleen mondhygiënistische hulp, de andere helft van de groep mondhygiënistische hulp en vitamine C 450 mg (ascorbinezuur) per dag extra.

De groep met diabetes bleek significant lagere niveaus vitamine C in het bloed te hebben ten opzichte van de gezonde mensen. Extra vitamine C verhoogde die niveaus en voorkwam bloedingen van het tandvlees. Onderzoekers concluderen verder dat suppletie van vitamine C bij diabetes type 2 een goede aanvulling is op mondhygiënistische zorg en helpt bij tandvleesontstekingen en het beginstadium ervan. (Gokhale, Acharya, Patil, Trivedi, & Thakur, 2013).

Bronnen:
Gokhale, N. H., Acharya, A. B., Patil, V. S., Trivedi, D. J., & Thakur, S. L. (2013). A short-term evaluation of the relationship between plasma ascorbic acid levels and periodontal disease in systemically healthy and type 2 diabetes mellitus subjects. Journal of Dietary Supplements, 10(2), 93–104. doi:10.3109/19390211.2013.790332
Levine, M., Wang, Y., Padayatty, S. J., & Morrow, J. (2001). A new recommended dietary allowance of vitamin C for healthy young women. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 98(17), 9842–6. doi:10.1073/pnas.171318198