Geef patiënt de regie, bespaar 2,1 miljard

20 december 2010

28 juni 2010

Geef mensen die zorg nodig hebben zelf de regie. Dat bespaart administratieve rompslomp en vooral geld: 2,1 miljard in de komende vier jaar. Dat stellen de gezamenlijke patiënten- en ouderenorganisaties in een plan dat ze gisteren presenteerden aan de politiek.

Hun visie is mede een antwoord op de bezuinigingsplannen voor de AWBZ, die ambtenarenwerkgroepen dit voorjaar maakten. Volgens de organisaties kan de bureaucratie rond de toewijzing van zorg en de controle daarop voor een groot deel worden weggesneden.

Als voorbeeld noemt de CG-raad, die chronisch zieken en gehandicapten vertegenwoordigt, de wijze waarop cliënten nu zorg krijgen toegewezen. „Cliënten moeten soms langs twaalf loketten om alle indicaties te krijgen die ze nodig hebben om beter te worden of weer te kunnen functioneren. Beter is het om één loket te organiseren, het liefst in je woonplaats, waar je met één formulier alle voorzieningen krijgt die je nodig hebt. Daarmee bespaar je zo 25 procent aan administratiekosten, en het scheelt onze cliënten al die onnodige energie die ze erin moeten steken”, legt een woordvoerster uit.

Lees verder http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article3097861.ece/_rsquo_Geef_patient_de_regie__bespaar_2_1_miljard_rsquo__.html