Gen-polymorfisme vitamine B6 gevonden

19 Dec, 2015

Vitamine B6 wordt ingezet bij talrijke klachten, maar bij steeds meer mensen worden te hoge spiegels in het bloedserum waargenomen en dit geeft kans op neurologische verstoringen. De Volkskrant meldde onlangs dat schaatser Sven Kramer niet meer kon schaatsen na gebruik van hoge doseringen vitamine B6.

In te hoge dosering (meer dan 25-100 mg per dag) kan vitamine B6 perifere sensorische neuropathie en zenuwdegeneratie veroorzaken. Klachten zijn dan tintelingen in handen en voeten, kiespijnen die niet te verklaren zijn na gebitscontrole bij de tandarts, pijnlijke voetzolen en pijnlijke zenuwscheuten die steeds verder optrekken in de extremiteiten. Soms treden neuropathische klachten op bij een (veel) lagere dosering vitamine B6. Ook is de kans op perifere neuropathie groter na langdurige vitamine B6-suppletie.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt de B 6 (pyridoxine) vaak gegeven in de reeds omgezette vorm namelijk als pyridoxaal 5- fosfaat (P5P). Het vermoeden is echter dat ook deze vorm ongeveer even snel neurologische bijwerkingen zullen geven. Een P5P-bloedspiegel hoger dan 30 nmol/l (of een totale vitamine B6-gehalte in bloed hoger dan 40 nmol/l ) geeft aan dat de vitamine B6-voorziening voldoende is.

Het is onduidelijk hoe B6 precies problemen veroorzaakt. Klachten kunnen ontstaan bij lage en hoge doseringen, maar ook volledig uitblijven bij diezelfde doseringen. Onderzoekers van de Institute of Molecular Medicine, School of Medicine, Trinity College te Dublin en het Center for Human Genetics hebben daarom onderzocht of er variaties zijn in genen die de vitamine B6.stofwisseling regelen. Ze gingen op zoek naar zogenaamde SNP’s in het bloed van 2345 gezonde Ieren (Carter et al., 2015).

Enkel-nucleotide polymorfie (Engels: single nucleotide polymorphism, afgekort als SNP, uitgesproken als snip) betreft een variatie in het DNA – een polymorfie – van een enkele nucleotide lang. Op één plaats in het genoom kan men dan bij verschillende mensen een ander nucleotide aantreffen.

Bij deze gezonde volwassen Ieren kwamen verschillende gen-varianten B6 (SNP’s) voor. Deze genvariaties beïnvloedden de vitamine B6 status in het bloed aanzienlijk. Kennelijk wisselt het verwerken van vitamine B6 van mens tot mens, afhankelijk van je genen. Verder onderzoek wordt nu uitgevoerd naar wat deze bevindingen nu betekenen voor vitamine B6 functies en de gevoeligheid voor neuropathie.

Bron:
Carter, T. C., Pangilinan, F., Molloy, A. M., Fan, R., Wang, Y., Shane, B., … Mills, J. L. (2015). Common Variants at Putative Regulatory Sites of the Tissue Nonspecific Alkaline Phosphatase Gene Influence Circulating Pyridoxal 5’-Phosphate Concentration in Healthy Adults. The Journal of Nutrition, 145(7), 1386–93. http://doi.org/10.3945/jn.114.208769

 

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter