Genetische basis voor TCM syndromen

25 november 2013

Nieuwe en oude inzichten samengebracht – (Door drs. F. Kortekaas)

De natuurgeneeskundige traditie houdt rekening met het constitutietype van de cliënt. Iemand met een lymfatische constitutie dient bijvoorbeeld weer anders behandeld te worden dan iemand met een cholerische constitutie. In feite is die typering een aanvullende diagnose. Niet alleen de natuurgeneeskunde diagnosticeert en ent haar behandeling op constitutietypes. Zowel de Ayurvedische geneeskunde als de Traditionele Chinese Geneeskunde beschrijven de constitutie en classificeren syndromen, om zo tot een specifieker op de persoon afgestemde  behandeling te komen.

In wetenschappelijk onderzoek wordt met enige regelmaat onderzoek gedaan naar de genetische oorsprong van bepaalde TCM  syndromen bij ziekte. Inzicht in die genetisch variatie is informatief voor behandelstrategieën, omdat onderliggende biologische verstoring in het systeem specifieker kan worden vastgesteld.

In de november editie van het European Journal of Integrative Medicine is onderzoek gepubliceerd over de samenhang van TCM syndromen, leververvetting en genetische variatie. Polymorfismen zijn genvariaties in het DNA, een soort polymorfisme is het Single Nucleotide Polymorphism (SNP). Uit de resultaten van het onderzoek blijkt een verband tussen SNP’s en de TCM syndromen  geassocieerd met niet-alcoholische leververvetting. In de studie van het  Longhua Hospital van de Shanghai University of Traditional Chinese Medicine te Shanghai bleek het gen verantwoordelijk voor een verhoogd risico op leververvetting vooral aangetroffen te worden bij patiënten met leververvetting die gecategoriseerd werden in het XU-deficiëntie  TCM syndroom. De SNP van dit gen veroorzaakt een verhoogde cholesterol- en vetzuursynthese in de lever, waardoor het risico op leververvetting drie keer hoger is ten opzichte van gezonde mensen. Het onderzoek bevestigd onder meer de validiteit van de classificering in TCM syndromen (Sun et al., 2013).

Sun, Shanshan, Wu, Tao, Wang, Miao, Li, Wei, Wang, Lin, He, Songhua, Ji, Guang. (2013). The association between TCM syndromes and SCAP polymorphisms in subjects with non-alcoholic fatty liver disease. European Journal of Integrative Medicine, 5(5), 386-392.

Het hele onderzoek is hier te lezen.