Gezondheid een van de belangrijkste oorzaken van ‘stapelstress’

29 juli 2011


Het is – na drukte en onzekerheid op het werk (32%) – de grootste bron van stress in Nederland: de gezondheid (29%). Dat is wat blijkt uit recent onderzoek van A.Vogel onder mensen die stress ervaren. Ook uiterlijk en gewicht scoren met ruim 26% hoog. Toch gaan veel mensen die stress ervaren juist over op ongezonde leefgewoontes als meer roken (60%), meer en ongezonder eten (54%) en het eten van zoetigheid als chocolade (46%). En daardoor ontstaat een negatieve spiraal, want ongezonde leefgewoontes leiden tot meer gewichts- en gezondheidsstress met opnieuw ongezonde leefgewoontes als resultaat. Stapelstress dus.

Bij stress gaat het lichaam meer stresshormonen produceren. Dit is een natuurlijke reactie om het lichaam in staat van alertheid te brengen om snel te anticiperen op dreigende situaties (‘fight or flight’). Van oorsprong is stress dus heel nuttig. Als het lichaam echter langdurig stresshormonen blijft produceren, wordt de gezondheid er op de lange termijn door belast: de bloeddruk stijgt, er kunnen hartklachten en spijsverteringsproblemen ontstaan, de weerstand gaat achteruit en het geheugen wordt minder. Bovendien ontstaat er, zoals tevens blijkt uit het onderzoek, op korte termijn vaak een groot verlangen naar ongezond eten, zoetigheid en nicotine. Langdurige stress kan in die zin heel wat gezondheidsproblemen en ook overgewicht tot gevolg hebben. En juist dat blijken grote veroorzakers van stress te zijn, waardoor stapelstress ontstaat.

Bronnen van stapelstress
Het van oorsprong zo goed werkende ‘fight or flight’ mechanisme van het lichaam blijkt ons nu – met onze huidige levensstijl – tegen te gaan werken: ruim 68% van de Nederlanders heeft (regelmatig) stress en zo’n 44% van hen heeft daar in behoorlijke mate last van. En partners van gestreste mensen overigens ook, want de stress wordt in bijna 60% van de gevallen op hen afgereageerd. Een nieuwe bron van stapelstress, want de relatie met de partner is voor ruim 58% van de gestreste mensen juist ook weer aanleiding tot stress. Ook slecht slapen leidt tot stapelstress: het maakt een mens stressgevoeliger, maar juist door stress slapen mensen ook weer slechter (53%).

Negatieve spiraal doorbreken
Ruim 31% van de mensen die stress ervaren zoekt naar kortetermijnoplossingen om de stress snel te verminderen. Enerzijds maken de hormonen gestreste mensen erg kortetermijngericht, wat niet helpt bij het vinden van een langetermijnoplossing om de negatieve spiraal te doorbreken. Anderzijds raakt bijna 61% van de mensen met stress emotioneel uit evenwicht, waardoor nadenken over de langetermijn vaak niet meer lukt. Een rustgever kan dan helpen. Het kan de oorzaak van de stress niet wegnemen, maar wel helpen om het hoofd leeg te maken en de situatie beter te overzien. A.Vogel Passiflora complex is een 100% natuurlijke rustgever met inmiddels al duizenden tevreden gebruikers. Het product werkt niet verslavend, houdt de gebruiker fris en helder en kent geen bijwerkingen. En dat scheelt stress.

Meer info: www.biohorma.nl