Haptotherapeute bepleit meer aandacht voor onderwerp ‘tempo’

12 november 2010

Het is bepaald geen nieuws om te zeggen dat we in een wel zeer hectische tijd leven en met z’n allen geneigd zijn om te blijven doorhollen. Daar is al veel over geschreven en het laatste woord zal er ook nog niet over gezegd zijn.

Maar we raken eraan gewend, het is een tijdsbeeld, je ziet niets anders om je heen en de maatschappij blijft druk uitoefenen om te presteren in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Veel mensen weten best dat ze eigenlijk regelmatig een tandje terug zouden moeten, maar door de gewenning is er niet meer zo heel veel bewustzijn op wat hectiek met je lijf en geest doet. Als je er niet genoeg alert op bent word je gewoon meegesleurd en weet je haast niet meer beter. Het gebeurt dan ook dat mensen hun klachten niet eens in verband brengen met de hoge versnelling waarin ze zichzelf gezet hebben. Als therapeut of arts brengen we dit onderwerp vast af en toe ter sprake, maar is dat wel voldoende voor zo’n belangrijk en soms allesoverheersend patroon? En hoe is het met onszelf? Doen we het als behandelaar eigenlijk zelf wel beter?

Het artikel (Leven in te hoge versnelling beïnvloedt drie niveaus) van de hand van VNGK redactrice Ria Teeuw, vint u in VNGK 4/10 (november 2010)