‘Het Beste Zorgidee’

5 augustus 2013

Er zijn kort na de start al meer dan 150 ideeën ingestuurd voor het ‘Het Beste Zorgidee’. Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd. Het Beste Zorgidee is de enige wedstrijd waarbij met name patiënten, consumenten en zorgverleners zelf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan worden gemaakt.
 
De afgelopen weken werden al meer dan 150 ideeën ingestuurd. De ideeën om de zorg beter te maken variëren van procesmatige verbeteringen tot heel praktische verbeteringen van hulpmiddelen die in de zorg worden gebruikt. Ook zijn veel tips ingezonden om de kosten van de zorg te verlagen.

Wellicht kunnen we vanuit de complementaire zorg ook ons steentje daaraan bijdragen en in ieder geval laten horen dat we er ook zijn en wensen mee te denken.
 
Ideeën insturen voor Het Beste Zorgidee 2013 kan tot en met 1 november. Een deskundige jury kiest daarna vijf genomineerden, het publiek bepaalt via www.hetbestezorgidee.nl en Facebook wie van hen wint. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro om zijn of haar idee te helpen realiseren.
 
Winnende ideeën van voorgaande jaren zijn inmiddels in de praktijk gebracht. Zo startte onlangs in Nijmegen een pilot om geneesmiddelen die naar de apotheek worden teruggebracht, opnieuw te gebruiken. De medicijnen worden gesealed met een thermometerchip, zodat kan worden bepaald of de geneesmiddelen onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. Het idee om geneesmiddelen te sealen is bedacht door Anja Vissers, winnaar van Het Beste Zorgidee 2011.
 
Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste en enige wedstrijd waar patiënten, consumenten en zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De wedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar en wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. In vijf jaar tijd werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.