Het levensritme van de maretak

22 Dec, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Vooral nu de dagen zo kort zijn, worden we eraan herinnerd dat ons dagritme ons door licht gevoede chronobiologisch ritme wil volgen.

Een inzicht vanuit de antroposofie is, dat alle levensprocessen ritmische processen zijn. Fundamenteel onderzoek aan het antroposofische onderzoeksinstituut Goetheanum te Dornach, brengt het ritme wat in de maretak (Viscum album) aanwezig is tijdens het rijpingsproces in beeld.

In samenwerking met Stephen Baumgartner (Institute of Integrative Medicine, Universiteit van Witten), bekend van vele publicaties in de homeopathie, werd de veranderende vorm van de bessen van de maretak op innovatieve wijze in beeld gebracht. De oorspronkelijke gedachte dat een rijpende vrucht uitsluitend in grootte veranderd wordt daarbij verlaten. Onderzoekers namen vormveranderingen en groeicurves gedurende vier jaar waar. Dit werd mogelijk doordat door beeldmapping het geometrisch verloop van de groeivormen zichtbaar werd. Analyse van de beelden bracht een circadiaans ritme aan het licht dat correleerde met groeifactoren zoals aantal uren zonneschijn, temperatuur en andere weersinvloeden (Derbidge, Baumgartner, & Heusser, 2016).

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Derbidge, R., Baumgartner, S., & Heusser, P. (2016). Mistletoe Berry Outline Mapping with a Path Curve Function and Recording the Circadian Rhythm of Their Phenotypic Shape Change. Frontiers in Plant Science, 7, 1749.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter