Het ontstekingsremmende dieet (deel II)

8 maart 2010

In VNGK 4/09 van december 2009 heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat het eten van geraffineerde voeding duidelijk een negatieve kant heeft. Het betreft daar niet alleen geraffineerde suikers maar alle voeding die diverse bewerkingen heeft ondergaan. Het betreft zeker ook het oneindige aanbod aan geraffineerde olieproducten voor de keuken.

Ik vraag me soms af wat toch het doel moet zijn om al het goede te verwijderen zodat alleen de zuivere olie overblijft. Een te zuivere olie, helaas. Het idee van een vloeibare dus niet verzadigde olie is op zich natuurlijk prima. Maar we moeten begrijpen dat verzadigde vetten nagenoeg ongevoelig zijn voor oxidatie, het ranzig worden. Vetten kunnen nog zo goed bedoeld zijn maar de allerbeste vetten zijn de pest voor ons lijf als ze bedorven zijn. Als we ze dan ook in overvloed binnen krijgen dan kunnen we de uitkomst wel voorspellen. In artikelen over de vetten ben ik hier al diep op ingegaan. Toch wil ik nogmaals met klem benadrukken dat overmatig gebruik van linolzuur absoluut onwenselijk is. Denk hierbij aan maïsolie en sojaolie, die ook nog eens regelmatig genetisch zijn gemanipuleerd door bedrijven zoals Montsanto. Maar ook zonnebloemolie en pindaolie zijn rijk aan linolzuur.

Tot voor kort was de aanname dat veel linolzuur werd geconverteerd naar het ontstekingsbevorderende arachidonzuur. Dit is ten dele ook wel waar. Beide zijn vetten van de omega-6 serie. Wat onverklaarbaar bleef is echter dat er niets bleef hangen bij het GLA-stadium. Volgens recent onderzoek blijkt nu zelfs dat het linolzuur zelf juist ontstekingsbevorderend werkt. Het is immers gevoelig voor oxidatie, juist omdat het geraffineerd is. Die mooie, transparante en heldere oliesoorten zijn dus gevaarlijker dan voorheen werd aangenomen. Neem daarbij de adviezen van de leverancier om er lekker mee te gaan wokken en de vrije radicalen springen je tegemoet.

Lees mijn uitgebreid artikel verder vanaf pagina 18 van VNGK 1/10.

Met vriendelijke groet,
Erik-Alexander Richter