Hoe werken ultrahoge verdunningen in de homeopathie?

2 juli 2015

De aanname dat er niets meer aan stof aanwezig is in homeopathische middelen blijkt niet te kloppen. In ultrahoge verdunde homeopathische middelen worden Nano deeltjes van het oorspronkelijk homeopathisch materiaal aangetroffen. Deze Nano deeltjes zouden de medische werking van de middelen kunnen verklaren. Onderzoek naar Nano deeltjes in de homeopathie vond o.a. plaats aan de Mahatma Gandhi Universiteit, Kottyam te India (Rajendran & Abdurahiman, 2015).

Ultrahoge verdunningen worden door middel van dynamiseren geproduceerd. Homeopathische verdunningen boven de 12C overschrijden het getal van Avogadro (1023). In deze verdunningen is geen molecuul meer van de oorspronkelijke stof terug te vinden. Zowel op het congres voor onderzoek in de homeopathie in Rome (Homeopathic Research Institute), als op het congres voor onderzoek in de homeopathie in Mumbai (Global Homeopathy Foundation), hebben wetenschappers Shah en Rajendran onderzoek gepresenteerd waarin Nano deeltjes uit van Carbo Vegetablis en Aurum Metallicum in verdunningen van 6C tot CM zichtbaar werden gemaakt.

Door het ruw schudden van de remedie ontstaan Nano bubbels, dat zijn minuscuul kleine bolletjes in het water. Het dynamiseren veroorzaakt rondom deze belletjes wrijving, en als ze barsten is tijdelijk de temperatuur verhoogd aan de oppervlakte van deze belletjes. Dit creëert bijzondere chemische omstandigheden waarbij vooral silicaverbindingen een belangrijke rol in hebben. De gelijksoortige prikkel vanuit Nano deeltjes zouden het lichaam op zo danige wijze prikkelen of verstoren, dat er een genezende op balans en herstel gericht reactie ontstaat. Deze herstellende reactie komt dus zowel op basis van hormesis (gelijksoortigheid) tot stand, alsook op basis van de verbindingen tussen silica en nanodeeltjes in de remedie. Nano deeltjes en hormesis lokken de biologische reactie van het lichaam uit (Chikramane, Kalita, Suresh, Kane, & Bellare, 2012).
 
Dit onderzoek zou bij kunnen dragen aan een beter inzicht in hoe de werking van hoge verdunningen in de homeopathie op basis van nanotechnologie verklaard zou kunnen worden.

Het hele artikel, waaronder ook de foto’s van de Nano deeltjes in de oplossing, is hier te downloaden.

Bronnen:
Chikramane, P. S., Kalita, D., Suresh, A. K., Kane, S. G., & Bellare, J. R. (2012). Why extreme dilutions reach non-zero asymptotes: a nanoparticulate hypothesis based on froth flotation. Langmuir, 28(45), 15864–15875. doi:10.1021/la303477s
Rajendran, E. S., & Abdurahiman, T. (2015). A Fundamental Research Revealing the Hidden Secrets of Homeopathic Potencies. In HRTEM & EDS Studies of Aurum metallicum 6C-CM Potencies and FESEM & EDS Studies of Carbo vegetabilis 6C-CM potencies -A Fundamental Research Revealing the Hidden Secrets of Homeopathic Potencies. Mumbai, India. Retrieved from http://www.homeobook.com/a-fundamental-research-revealing-the-hidden-secrets-of-homeopathic-potencies/