Hoge inname van magnesium in de voeding goed voor het hart

31 Mar, 2014

Spaanse onderzoekers hebben in januari in het vaktijdschrift Journal of Nutrition de resultaten van hun onderzoek naar magnesium in Mediterrane voeding en het risico sterfte door hart- en vaataandoeningen beschreven. Hierin komen interessante gegevens naar voren. De gunstige werking van magnesium op het hart en de bloeddruk is natuurlijk al vaker vastgesteld, maar dit keer betrof het een groep van 7216 mannen en vrouwen (leeftijd 55-80 jaar) die al een hoog risico op hart- en vaatziekten hadden en is er specifiek naar de kans op overlijden gekeken.

Een hoge inname van magnesium uit de Mediterrane voeding ging samen met lagere kans op sterfte aan hart- en vaatziekten, kanker en sterfte in het algemeen. Deelnemers die de hoogste inname van magnesium gebruikten, bleken ten opzichte van de groep mensen die weinig magnesium in hun voeding innamen een 34% lagere kans op sterfte te hebben (HR: 0.66; 95% CI: 0.45, 0.95; P < 0.01). Het risico op sterfte door hart- en vaatziekten was met 47% verlaagd (HR: 0.53; 95% CI: 0.28-0.99 P< 0.06). Het risico op sterfte ten gevolge van kanker was met 45% verlaagd (HR: 0.55; CI 95%: 0.33-0.91; P< 0.04).

Onder een lage inname magnesium werd 312 mg per dag (mediaan) verstaan, een hoge inname magnesium per dag was 442 mg per dag (mediaan). De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassen mannen (19-50 jaar) vastgesteld op 300-350 mg en voor volwassen vrouwen op 250-350 mg. Voor ouderen is deze ADH hetzelfde als voor volwassenen.

Op basis van de gegevens uit deze studie zou mogelijk blijken dat een hogere inname van magnesium uit de voeding voor mensen met een hoog risico op hart -en vaatziekten sterfte zou kunnen beperken. Bronnen van magnesium zijn cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen, groene groenten, noten en ongepelde granen of zaden.
 
Het complete artikel over dit onderzoek is hier te lezen.
 
Bron: Guasch-Ferré M1, Bulló M, Estruch R, Corella D, Martínez-González MA, Ros E, Covas M, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lapetra J, Muñoz MÁ, Serra-Majem L,Babio N, Pintó X, Lamuela-Raventós RM, Ruiz-Gutiérrez V, Salas-Salvadó J; PREDIMED Study Group. Dietary magnesium intake is inversely associated with mortality in adults at high cardiovascular disease risk. J Nutr.  2014 Jan;144(1):55-60. doi: 10.3945/jn.113.183012. 

Laat een reactie achter