Houvast voor zorg voor vrouwen met borstkanker

23 Nov, 2014

(Reflex)Massage, leefstijlbegeleiding, voeding en op ontspanning gerichte methoden zoals yoga kunnen vrouwen die borstkanker hebben of hebben doorstaan helpen. Hoe deze integratieve zorg voor vrouwen het beste vorm zou kunnen worden gegeven en welke methoden het meest effectief zijn, daar zijn handvaten over verschenen.
 
Onlangs zijn de SIO Richtlijnen voor integratieve zorg bij vrouwen met borstkanker namelijk gepubliceerd. De Amerikaanse Society of Integrative Oncology  heeft deze klinische richtlijnen gepubliceerd voor integratieve zorg bij vrouwen die borstkanker hebben of in remissie zijn. De richtlijnen bieden hulpverleners die zorg geven aan vrouwen met borstkanker een houvast om zo deze zorg te optimaliseren. De richtlijnen geven informatie over zowel veiligheid als effectiviteit van integratieve zorg. De richtlijnen zijn opgesteld op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten door een groep van natuurgeneeskundigen en epidemiologen verbonden aan de Colombia Universiteit te New York, de Universiteit van Michigan en het Memorial Sloan Kettering Cancer Centre te New York. De richtlijnen bieden de meest betrouwbare en up to date informatie beschikbaar (Greenlee et al., 2014).
 
Het complete artikel is hier te downloaden.
 
Een presentatie en meer uitleg over deze richtlijnen is hier te downloaden.  
 
Na het volgen van deze presentatie zijn Amerikaanse accreditatiepunten beschikbaar voor natuurgeneeskundigen, die wellicht ook geldig zijn bij Nederlandse beroepsverenigingen.

Bron:
Greenlee, H., Balneaves, L. G., Carlson, L. E., Cohen, M., Deng, G., Hershman, D., … Tripathy, D. (2014). Clinical Practice Guidelines on the Use of Integrative Therapies as Supportive Care in Patients Treated for Breast Cancer. JNCI Monographs, 2014(50), 346–358. doi:10.1093/jncimonographs/lgu041

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter