IgG4 analyse van nut bij ziekte van Crohn

18 augustus 2016

Door: Fleur Kortekaas

Onderzoekers van het Britse St George’s Hospital in Londen hebben ontdekt dat IgG4 analyses mogelijk van nut kunnen zijn bij de behandeling van de ziekte van Crohn.
In een dubbelblind placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie onderzochten zij of een dieet gebaseerd op IgG4 analyses de kwaliteit van leven van patiënten met de ziekte van Crohn zou kunnen verbeteren.

Bij patiënten met de ziekte van Crohn werden met behulp van de ELISA techniek, IgG4 titers bepaald voor 16 veelvoorkomende voedingsmiddelen. In de behandelgroep werden vier voedingsmiddelen die de hoogste titer gaven geëlimineerd uit de voeding gedurende vier weken. In de groep die de nep-behandeling onderging werden de vier voedingsmiddelen met de laagste titer geëlimineerd uit de voeding gedurende vier weken.
Van de 96 deelnemers die een IgG4 screening kregen, volbrachten 76 patiënten de studie. Melk, rundvlees, varkensvlees en ei waren de meest voorkomende voedingsmiddelen die geëlimineerd werden in de behandelgroep. De ziekte-ernst verminderde op significante wijze.

Onderzoekers concluderen dat een op IgG4 analyses gebaseerd eliminatiedieet een aanvullende behandeling bij mensen met de ziekte van Crohn kan zijn (Gunasekeera, Mendall, Chan, & Kumar, 2016).

Bron:
Gunasekeera, V., Mendall, M. A., Chan, D., & Kumar, D. (2016). Treatment of Crohn’s Disease with an IgG4-Guided Exclusion Diet: A Randomized Controlled Trial. Digestive Diseases and Sciences, 61(4), 1148–57. doi:10.1007/s10620-015-3987-z