IJzertekort onder kinderen en adolescenten

20 Jan, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Worden kinderen (0=18 jaar) met een ijzertekort wel goed behandeld en zijn ze trouw aan deze behandeling? In januari 2016 is over deze vraag een studie gepubliceerd. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat een ijzertekort onder kinderen vaak met te lage doses ijzer wordt behandeld. En dat therapietrouw niet optimaal is (Powers, Daniel, McCavit, & Buchanan, 2016).
Het is belangrijk ijzertekort te behandelen omdat een tekort tot serieuze klachten kan leiden. Op de lange termijn zien we bijvoorbeeld neurocognitieve klachten, vermoeidheid, het willen eten van niet-eetbare dingen zoals klei, steentjes en haar. In ernstige gevallen kan ijzertekort leiden tot hartfalen of een beroerte. Richtlijnen geven aanbevelingen voor dagelijkse hoeveelheden ijzer. Risicogroepen voor ijzertekort zijn vooral peuters tussen de 12-36 maanden en vrouwen die hevig menstrueren. Voor jonge kinderen is de aanbeveling ijzer tussen de 3-6 mg/kg per dag en voor volwassenen 150-300 mg/kg per dag.

Het onderzoek bestudeerde de behandeling van 195 jongens en meisjes onder de 18 jaar bij wie een ijzertekort was vastgesteld. Van 59 kinderen uit de eerstelijns gezondheidszorg werd bij 35 (59%) kinderen een andere dosis dan de aanbevolen hoeveelheid voorgeschreven. Bij 29 (83%) kinderen was de voorgeschreven dosis te laag om een ijzertekort op te heffen (minder dan 3 mg per kg per dag). Bij de adolescenten was het dagelijkse ijzervoorschrift slechts 65 mg, wat ook lager is dan de aanbeveling van 150-300 mg per dag. Van de 104 kinderen onder 4 jaar in behandeling bij de hematologie kliniek kregen 28 (27%) kinderen andere doses voorgeschreven dan de aanbevolen dosering.

De therapietrouw bleek zorgwekkend te zijn. Van de 195 patiënten kwam bijna veertig procent niet meer terug om de behandeling voort te zetten. Ruim een derde van de patiënten ervoer slikproblemen en slikte daarom minder dan het voorschrift.

Onderzoekers benadrukken dat de kwaliteit van de behandeling van ijzertekort bij kinderen voor verbetering vatbaar is (Powers, Daniel, McCavit, & Buchanan, 2016). Het is onduidelijk in hoeverre dit voor de Nederlandse situatie geldt. Het lijkt raadzaam extra op de voorgeschreven dosis ijzer te letten en therapietrouw te monitoren bij kinderen met ijzertekort.

Het complete artikel is hier te lezen.

Bron:
Powers, J. M., Daniel, C. L., McCavit, T. L., & Buchanan, G. R. (2016). Deficiencies in the Management of Iron Deficiency Anemia During Childhood. Pediatric Blood & Cancer.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter