Klinische studies: bewijs voor nieuw natuurlijk anti-griep middel

16 september 2013

Bron: www.iocob.nl. In een internationaal medisch tijdschrift hebben in Augustus 2013 twee Nederlandse hoogleraren een nieuwe behandeling onthuld om griep en verkoudheid te voorkomen en te behandelen met een natuurlijk middel. Het gaat om PEA. PEA staat voor het PalmitoylEthanolAmide. Het is een lichaamseigen stof die in Nederland beschikbaar is als supplement (PeaPure). Klik hier voor het artikel.

Studies uit de vergetelheid gehaald
De hoogleraren hebben ontdekt dat er in de 70er jaren van de 20e eeuw een zestal grote studies met in totaal meer dan 3000 mensen uitgevoerd zijn, studies die door de tijd vergeten zijn. Het ging echter om goed opgezette onderzoeken, die dubbelblind en placebo-gecontroleerd waren, eisen die ook nu gelden voor dergelijk onderzoek. De stof die onderzocht werd was PEA en de werkzaamheid ervan bij griep en verkoudheden.

Griep behandelen en voorkomen heeft de laatste jaren voor aardig wat deining gezorgd. Het is namelijk duidelijk is geworden dat farmaceutische antigriepmiddelen zoals Tamiflu en Relenza vervelende bijwerkingen kunnen opleveren en misschien zelfs helemaal niet werken. Over vaccinatie is ook veel te doen. Zelfs onder de topexperts zien we verschillen van mening. Recente en grote studies naar de werkzaamheid van vaccins bij griep zijn minder optimistisch dan eerdere studies.

In al die 6 klinische studies die besproken werden in het artikel, bleek steeds dat PEA bijzonder veilig was (er werden geen bijwerkingen gemeld) en dat het de kans op griep duidelijk en (significant) meetbaar verminderde. En dat het bovendien de ernst van de griep, als je het eenmaal had, kon verminderen. Dat gold ook voor kinderen, zelfs voor hele jonge kinderen van 4 jaar.