Koudwaterbaden: vaak doen!

05 Jan, 2017

Door: Fleur Kortekaas

Ook meegedaan met de Nieuwjaarsduik en plannen om er een vaste gewoonte van te maken? Het is heel gezond, volgens een publicatie in het Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Onderzocht werd of regelmatig zwemmen in koud water van invloed is op leptine- en insulineconcentraties en insulinegevoeligheid in vrouwen met een gezond gewicht.

Veertien vrouwen die gedurende de winter regelmatig (minstens twee keer per week) zwommen in open water werden gedurende zeven maanden gevolgd. De dames hadden een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Nuchtere bloedmonsters werden verzameld in de maanden oktober, januari en april. Serum leptine-, insuline- en glucoseconcentraties werden gemeten en de insulinegevoeligheid werd berekend volgens de HOMA2 methode.

Het herhaaldelijk nemen van koudwaterbaden verhoogde de insulinegevoeligheid en verminderde insuline en leptineconcentraties aanzienlijk (respectievelijk p = 0.006, p = 0.032, p = 0.042).

Onderzoekers concluderen dat insuline en leptine onderdeel zijn van een gunstige adaptieve metabole reactie die op gang wordt gebracht door milde beweging in combinatie met de prikkel van het koude water. Dus voor een gezond Nieuwjaar is het aan te bevelen die eenmalige Nieuwjaarsduik twee keer per week te maken (Gibas-Dorna et al., 2016)!

Bron:
Gibas-Dorna, M., Checinska, Z., Korek, E., Kupsz, J., Sowinska, A., Wojciechowska, M., … Piątek, J. (2016). Variations in leptin and insulin levels within one swimming season in non-obese female cold water swimmers. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 76(6), 486–491.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter