Massage en voetreflexologie na een cystectomie

20 Aug, 2019

Radicale cystectomie – het verwijderen van de blaas – is een gouden standaardbehandeling bij invasieve blaaskanker. De operatie duurt lang en herstel is helaas meestal traag en pijnlijk. Het St. Luke’s Cancer Centre van het Royal Surrey County Hospital te Guildford (Verenigd Koninkrijk) ondersteunt mensen met kanker, onder meer na dergelijke invasieve chirurgische ingrepen. In het centrum werd de betekenis van massage en voetreflexmassage geëvalueerd op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij blaaskankerpatiënten die net een dergelijke ingreep hadden ondergaan. De resultaten van deze kleinschalige pilotstudie zijn onlangs gepubliceerd in Complementary Therapies in Clinical Practice.

38 cystectomiepatiënten ontvingen gedurende hun acute postoperatieve fase tweemaal (dag één en dag drie) een uurlang een massage, voetreflexologie of een combinatie van beiden door een getrainde therapeut. Welzijn en pijn werden voorafgaand en onmiddellijk na de therapie gemeten.

Zorgen en pijn waren aanzienlijk lager na de ingreep op beide dagen dat de behandelingen werden gegeven. De pijn werd opnieuw gemeten op de avond van elk van de interventiedagen. Op de eerste dag bleef de daling in de avond aanwezig, op de derde dag was dat niet het geval. De welzijnscores verbeterden ook aanzienlijk op dag een en dag drie. Uit opmerkingen van de patienten gedurende de behandeling was op te maken dat deze complementaire therapieservice als heilzaam en ontspannend werd ervaren. Er werden geen significante verschillen gevonden tussen de verschillende therapieën die zijn gebruikt (massage, reflexologie of een combinatie van beide).

De bevindingen van deze pilotstudie bevestigen de voordelen van massage en/of reflexologie van cystectomiepatiënten in hun acute postoperatieve herstelperiode.

Bronvermelding:
Silverdale N, Wherry M, Roodhouse A. Massage and reflexology for post-operative cancer cystectomy patients: Evaluation of a pilot service. Complement Ther Clin Pract. 2019 Feb;34:109-112. doi: 10.1016/j.ctcp.2018.11.010. Epub 2018 Nov 14.