Masterthesis over de positie van CAM in Nederland

16 september 2013

Bron: www.nikim.nl. Voor zijn masterstudie medische antropologie en sociologie onderzocht Tobias Nederkoorn de positie van complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) in Nederland. Voor dit doel interviewde de auteur CAM(koepel)organisaties, verzekeraars, medisch studenten en overheidsinstanties, en voerde hij een documentanalyse en literatuurstudie uit. De partijen die van invloed zijn op de positie van CAM zijn met name verzekeringsmaatschappijen, maar daarnaast hebben ook medisch studenten een stem evenals consumenten, en werken de CAM organisaties intern steeds meer aan professionalisering wat eveneens invloed heeft op de positie van CAM in Nederland.

De belangrijkste conclusies zijn dat transparantie en professionalisering van de CAM organisaties de positie van CAM in Nederland kunnen verbeteren, ook omdat zij ertoe leiden dat verzekeraars dan beter in staat zullen zijn om CAM in hun vergoedingensysteem op te nemen.

Bron: Nederkoorn, T.J.A. Complementary and alternative medicine : expanding the boundaries of healthcare : a qualitative multi-level analysis on the current position of complementary and alternative medicine (CAM) in Dutch healthcare. Amsterdam : Universiteit van Amsterdam, Medische antropologie en sociologie, 2013 (tobiasnk@gmail.com)