Meditatie verandert de structuur van het brein

14 april 2014

Wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de wijze waarop meditatie de structuur van onze hersenen zou kunnen bepalen. Onderdeel van deze zoektocht is de vraag of meditatie ons brein verandert en hoe groot deze verandering dan is.
 
In een systematisch review analyseerden onderzoekers van de Psychologie Faculteit van de Universiteit van Brits Columbia, Canada, 123 foto’s van veranderingen in het brein. Deze foto’s waren afkomstig uit 21 studies uitgevoerd onder meer dan 300 mensen die meditatie praktiseerden.
 
Deze meta-analyse identificeerde in totaal acht gebieden van het brein die veranderen door (dagelijkse) meditatie. Deze gebieden van het brein zijn sleutelgebieden voor bewustzijn, lichaamsbewustzijn, geheugen en retrieval (het ophalen van herinneringen), emotionele regulatie, zelfsturing en communicatie.
 
De grootte van het effect is gemiddeld (Cohen's d¯=0.46; r¯=.19). Onderzoekers plaatsen een kanttekening bij hun studie en stellen dat vervolgonderzoek noodzakelijk is om hun bevindingen te bevestigen.
 
Referentie:
Fox KC, Nijeboer S, Dixon ML, Floman JL, Ellamil M, Rumak SP, Sedlmeier P, Christoff K. Is meditation associated with altered brain structure? A systematic review and meta-analysis of morphometric neuroimaging in meditation practitioners. Neurosci Biobehav Rev. 2014 Apr 3. pii: S0149-7634(14)00072-4.