Melk beschermt niet tegen botbreuken

3 oktober 2011

30 september 2011 – Bron: Natura Foundation.

‘If you want to prevent bone fractures, forget the milk and take your cow for a walk’
Walter Willett, MD, DrPH


Vrijdag 23 september jl. werd in De Doelen in Rotterdam de jaarlijkse lezing Lof der Geneeskunst van het Erasmus MC georganiseerd. Dit jaar werd de lezing onder andere verzorgd door Walter Willett, de bekende professor in de epidemiologie aan de Harvard-universiteit. 1500 mensen waren toegestroomd om te horen wat één van ’s werelds meest geciteerde onderzoekers te vertellen had over onder meer zuivelconsumptie, botbreuken en dieetrichtlijnen. De landelijke pers besteedde vorige week al aandacht aan de opzienbarende conclusies van Walter Willett. Lees hier het krantenartikel ‘Melk maakt meer kapot dan je lief is’.

Eén glas melk per dag
Het onderzoek van Willett laat zien dat 300 ml melk per dag, ongeveer 1 glas, meer dan voldoende calcium bevat voor gezonde, sterke botten. Meer melkconsumptie zorgt niet voor minder botbreuken en bevordert bovendien de algehele gezondheid niet. Willett’s onderzoek laat zelfs het tegendeel zien: een calciumrijk dieet zorgt voor toename van IGF-1, een melkhormoon dat het risico op botbreuken en darmkanker vergroot.

Bewegen belangrijker dan melk
Beweging is volgens Walter Willett een veel betere manier om botbreuken te voorkomen – de impact van het eigen lichaamsgewicht tijdens lichamelijke inspanning houdt botten sterk en gezond. Ondanks het onderzoek van Walter Willett raadt het Voedingscentrum volwassenen nog steeds aan tussen de 450 en 650 ml melk per dag te drinken.

Meer over Walter Willett
Walter Willett is hoogleraar Epidemiology en Nutrition en hoofd van het Department Nutrition aan de Harvard School of Public Health en Harvard Medical School. Hij is betrokken bij grote Amerikaanse bevolkingsstudies, zoals de ‘Nurses Health Studies’. Daarbij onderzoekt hij de relatie tussen voeding en gezondheid waarbij de nadruk ligt op hart- en vaatziekten en kanker.