Meridianen: bestaan ze nu toch?

21 december 2010

18 augustus 2010

Bericht op de site van Stichting IOCOB

IOCOB was eigenlijk al een beetje op de toer van dat meridianen metaforen zijn uit het oude China. Nu worden we echter door een supermodern onderzoek wakker geschud. En vast wij niet alleen. Bestaan er nu toch fysiek aantoonbare meridianen? In het toonaangevende tijdschrift PLosOne van juli 2010 is een onderzoek gepubliceerd, en het lijkt erop dat meridianen toch bestaan. Het zijn vermoedelijk banden van collageen, die onder de huid liggen en een lage electrische weerstand hebben.

Onderzoekers van het Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital, Charlestown, Massachusetts in de VS keken naar de huid en de collageenstructuren daaronder, met behulp van zeer moderne technieken. Ze concludeerden:

Collagenous bands, represented by increased ultrasound echogenicity, are significantly associated with lower electrical impedance and may account for reduced impedances previously reported at acupuncture meridians. This finding may provide important insights into the nature of acupuncture meridians and the relevance of collagen in bioelectrical measurements.

Lees verder >