Migraine bij kinderen

27 juni 2016

Door: Fleur Kortekaas

Een hoog percentage kinderen, tieners en jongvolwassenen met migraine lijkt milde tekorten vitamine B2, vitamine D en co-enzym Q10 te hebben. ‘Verder onderzoek is nodig om te verhelderen of vitaminesuppletie effectief is bij migrainepatiënten in het algemeen en of patiënten met een deficiëntie meer kans hebben om te profiteren van suppletie,’ stelt hoofdonderzoeker en kinderarts Suzanne Hagler, van de afdeling Neurologie in het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

Dr. Hagler en haar collega’s voerden onderzoek uit door patiëntgegevens te analyseren uit een database van het hoofdpijncentrum van het kinderziekenhuis in Cincinnati. Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat bepaalde vitamines en vitaminetekorten van belang kunnen zijn bij migraine. Studies met vitamines om migraine te voorkomen, hebben wisselend succes gehad. Dr. Hagler trof een samenhang aan tussen chronische migraine en tekorten aan vitamine B2, vitamine D en co-enzym Q10. Ze vond dat meisjes en jonge vrouwen vaker dan jongens en jonge mannen een co-enzym Q10 tekort hadden. Jongens en jongemannen hadden juist meer kans op vitamine D-deficiëntie. Voor foliumzuur was geen samenhang vast te stellen.

Bron:
Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. (2016, June 10). Many with migraines have vitamin deficiencies, says study: Researchers uncertain whether supplementation would help prevent migraines. ScienceDaily. Retrieved June 21, 2016 from www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160610140645.htm