MoodFOOD

20 maart 2017

Interessant voor natuurgeneeskundigen en andere zorgverleners die zich bezig houden met gezonde voeding, en ook cliënten met depressie zien, is het MoodFood onderzoeksproject. Met een budget van bijna 9 miljoen euro is in 2014 dit EU project ‘MooDFOOD’ van start gegaan.

MooDFOOD is een samenwerkingsverband waarin verschillende partijen van het VUmc met 13 andere partners verdeeld over Europa, hun expertise op het gebied van voeding, consumentengedrag, psychiatrie en preventieve psychologie bundelen. Een groot deel van de Europese bevolking heeft namelijk overgewicht en dat geeft weer een verhoogde kans op depressie. Het verbeteren van de voedingsstatus van mensen met overgewicht leidt mogelijk tot het verminderen van depressieve gevoelens en het voorkómen van depressie, zo stellen onderzoekers. Stemmingsproblemen, of zelfs het ervaren van depressie, gaan vaak hand in hand met overgewicht. Het proces zal verschillende strategieën voor voedings- en levensstijl met elkaar vergelijken die stemming en welzijn in de mensen met overgewicht zouden kunnen veranderen.

Onlangs is de werving voor deelnemers van een studie gefinaliseerd, waarin het gebruik van een voedingssupplement wordt vergeleken met placebo, de werking van op voeding gerichte cognitieve gedragstherapie en gebruikelijke zorg. Het voedingssupplement bevat 1412 mg omega 3 vetzuren (EPA -DHA ratio 3:1) , 100 mg calcium, 30 μg selenium, 400 μg of foliumzuur en 20 μg vitamine D3(Roca et al., 2016). De publicatie van de resultaten wordt eind 2018 verwacht.

Meer over de opzet van deze trial is hier te vinden.

Bron:
Roca, M., Kohls, E., Gili, M., Watkins, E., Owens, M., Hegerl, U., … MooDFOOD Prevention Trial Investigators. (2016). Prevention of depression through nutritional strategies in high-risk persons: rationale and design of the MooDFOOD prevention trial. BMC Psychiatry, 16(1), 192.