Natuurlijke pijnstillers

4 september 2012

Op het 14de wereldcongres over pijn in Milaan de laatste dagen van augustus een zeer boeiend plenair betoog van professor Di Marzo, wereldberoemd farmacoloog op het gebied van pijn, werden gegevens besproken waaruit blijkt dat de pijnstillers die de farmaceutische industrie de laatste jaren ontwikkeld heeft, minder aantrekkelijk zijn dan de natuurlijke pijnstiller palmitoylethanolamide.

Di Marzo besprak gegevens waaruit blijkt dat de pijnstillende nieuwe farmaceutische middelen die het enzym FAAH remmen, erg aspecifiek zijn en door die remming niet alleen het gewenste effect hebben, de toename van palmitoylethanolamide in het lichaam, maar ook de toename van pijnveroorzakende stoffen.

Daarom legde Di Marzo er de nadruk op dat de natuurlijke pijnstiller palmitoylethanolamide, welke als supplement voor artsen en patiënten al beschikbaar is, een beter alternatief is dan de chemische remming van het enzym FAAH. Een duidelijke triomf van de natuurgeneeskunde over de farmaceutische benadering.