Nieuwe inzichten vitamin E

03 Jun, 2015

Het Linus Pauling Onderzoeksinstituut (LPI) publiceerde onlangs een overzichtsartikel over vitamine E. Het LPI meldt dat op basis van wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd over het afgelopen decennium, er onduidelijkheid is ontstaan over het voordeel van hoge doses vitamine E voor onze gezondheid. Sommige studies naar hoge doses vitamine E bij bv hart en vaatziekten laten voordelen van gebruik zien, andere studies vinden deze voordelen niet, integendeel, er worden ongunstige gezondheidseffecten gesignaleerd. Onlangs werd in de SELECT studie een verhoogd risico op prostaatkanker bij gezonde mannen gevonden die een hoge doses vitamine E (400IU/dag) gebruikten (Klein et al., 2011).

Het LPI adviseert daarom geen hoge doses vitamine E meer te gebruiken. LPI geeft wel aan dat dit niet betekent dat vitamine E niet meer aangevuld zou moeten worden. Negentig procent van de Amerikanen red het niet voldoende vitamine E in te nemen (15 mg/dag of 22.5 IU/dag van α-tocoferol). In Nederland is de vitamine E inname gemiddeld genomen voldoende, maar er zijn aanwijzingen dat ongeveer 16 tot 27 procent van de kinderen mogelijk een te lage inname van vitamine E heeft. In vergelijking met meer recente voedingsnormen ligt de gemiddelde inname door tienermeisjes (12 milligram per dag) en volwassen vrouwen (11 à 11,6 milligram per dag) onder de Amerikaanse aanbevolen hoeveelheden (15 milligram per dag).

Volgens het LPI blijft een aanvulling in vitamine E (alfa-tocoferol) noodzakelijk om tot een adequate inneming te komen. Naast het gebruik van voeding rijk aan vitamine E, is een aanvulling met 100% van de ADH voldoende. Het LPI is bovendien een onderzoeksprogramma gestart met als doel een verklaring te vinden voor de tegenstrijdige effecten van vitamine E zoals gezien in wetenschappelijk onderzoek.

De resultaten van de eerste studie in dit onderzoeksprogramma zijn gepubliceerd. Uit onderzoek van Dr Mary Traber naar de stofwisseling van vitamine E blijkt dat bloedvetten het transport van vitamine E negatief beïnvloeden en dat hoog cholesterol of hoog triglyceriden in het bloed de wijze waarop vitamine E wordt getransporteerd verandert. Bij veel bloedvetten blijft vitamine E in het bloed en wordt het onvoldoende naar de lichaamsweefsels toe gebracht. Hierdoor is er hogere kans op chronisch laaggradige ontsteking in het weefsel (Traber et al., 2015).

Het hele artikel is hier te lezen. 

Bronnen:
Klein, E. A., Thompson, I. M., Tangen, C. M., Crowley, J. J., Lucia, M. S., Goodman, P. J., … Baker, L. H. (2011). Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA, 306(14), 1549–56. doi:10.1001/jama.2011.1437
Traber, M. G., Leonard, S. W., Bobe, G., Fu, X., Saltzman, E., Grusak, M. A., & Booth, S. L. (2015). α-Tocopherol disappearance rates from plasma depend on lipid concentrations: studies using deuterium-labeled collard greens in younger and older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(4), 752–9. doi:10.3945/ajcn.114.100966
 

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter