Nieuwe onderwijsinstelling: Het Glycoinstituut

29 mei 2012


Het Glycoinstituut is een nieuwe onderwijsinstelling op initiatief van drs Geiske de Ruig, met als doel om informatie te verzamelen, te documenteren en voorlichting te geven over glycobiologie. Het instituut doet dat middels informatie via de website www.glycoinstituut.nl en middels opleiding en bijscholing, vanuit de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

De opleiding glycobiologie, geaccrediteerd door de MBOG, AVIG en NWP, biedt een basismodule en verschillende verdiepingsmodules voor geinteresseerden en professionals in de reguliere en complementaire gezondheidszorg.

Glycobiologie, een nieuwe wetenschap
Glycobiologie wordt door vele wetenschappers beschouwd als een nieuwe grensverleggende wetenschap met een ongekende potentie. Door de symbiose van chemie en biologie lijkt het alsof de complexe puzzelstukjes nu in elkaar passen en kunnen we echt spreken van nieuwe takken in de moleculaire evolutie.

Glycobiologie is een wetenschap die zich bezighoudt met de structuur, de aanmaak en biologie van suikerketens. Universiteiten en farmaceutische bedrijven houden zich al jaren lang bezig met glycobiologie. Jaarlijks worden er meer dan twintigduizend onderzoeken uitgevoerd naar nieuwe suiker-eiwit structuren en worden nieuwe geneesmiddelen (waaronder allerlei vaccins) ontwikkeld die gebaseerd zijn op suikerketens.

Vier van de laatste acht Nobelprijzen voor de fysiologie zijn toegekend aan onderzoekers op het gebied van cellulaire communicatie.

De glycobiologie zal naar verwachting de medische wetenschap de komende 10 tot 15 jaar gaan beïnvloeden en veranderen.

Voor meer informatie klik hier