Onderliggend mechanisme chronisch vermoeidheidssyndroom ontdekt

23 Jan, 2017

Door: Fleur Kortekaas

Onderzoekers zijn gestuit op wat zij vermoeden als het onderliggende mechanisme achter het chronisch vermoeidheidssyndroom. Blokkade van een metabool sleutelenzym zou het grote gebrek aan energie en andere symptomen die patiënten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) ervaren, kunnen verklaren.

De studie werd eind december gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation Insight door de arts Øystein Fluge, van de afdeling oncologie van het academisch ziekenhuis Haukeland te Bergen, Noorwegen. Het onderzoek omvatte 200 patiënten met ME/CVS. De auteurs vergeleken de serumconcentraties van 20 standaardaminozuren van de 200 patiënten met ME/ CVS met het serum van 102 gezonde controle patiënten.

Bij de patiënten met ME/CVS, was er een specifieke vermindering van aminozuren die de stofwisseling ‘aanzetten’. Er bleek sprake te zijn van een functionele aantasting van pyruvaat dehydrogenase (PDH), een sleutelenzym voor de omzetting van koolhydraten in energie. Vermindering van PDH kan ertoe leiden dat cellen alternatieve brandstof voor de spieren moeten zoeken en dit veroorzaakt een plotseling gebrek aan energie in de spieren en een ophoping van lactaat. Patiënten ervaren dit als een branderig gevoel in hun spieren na geringe inspanning (Fluge et al., 2016).

De dysfunctie in de citroenzuurcyclus wordt weergegeven in de volgende figuur.

Bron:
Fluge, Ø., Mella, O., Bruland, O., Risa, K., Dyrstad, S. E., Alme, K., … Tronstad, K. J. (2016). Metabolic profiling indicates impaired pyruvate dehydrogenase function in myalgic encephalopathy/chronic fatigue syndrome. JCI Insight, 1(21), e89376.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter