Onrust over de Codex Alimentarius, een evaluatie

22 Mar, 2010

Is de kou uit de lucht?
Onrust over de Codex Alimentarius, een evaluatie

Het werd onderhand een beladen datum in de geschiedenis van de complementaire geneeskunde: 1 januari 2010. Althans, daar leek het even op. Er ging namelijk van alles veranderen voor de voorschrijvers en gebruikers van natuurlijke geneesmiddelen en voedingssupplementen. De wetgeving zou zodanig worden aangescherpt dat veel van deze producten regelrecht naar de brandstapel zouden worden afgevoerd. Alleen de zeer laaggedoseerde vitaminepreparaten was overleving gegund. En dit alles dankzij de Codex Alimentarius die zich bezighoudt met richtlijnen, normen en standaarden voor voedsel in de wereld. Een lijst met toegestane stoffen zou ook een einde maken aan de diversiteit aan mineraalverbindingen zoals die in orthomoleculaire middelen voorkomen. Dat laatste is door Europese wetgeving inderdaad waarheid geworden. Maar sommige producenten hebben daarvoor heel vindingrijk goede alternatieven gevonden. Het lijkt dus allemaal wel mee te vallen. Of is dit slechts schijn en pakken de donkere wolken zich volgend jaar of het jaar daarop opnieuw samen?

Medio 2009 begonnen de onheilsberichten over de Codex flink aan te zwellen. Sommige bladen drukten voorbeelden van de ‘nieuwe regels’ af:
* Geen natuurlijke vitaminen meer toegestaan in baby- en kindervoeding
* Een groot deel van alle antroposofische en andere natuurlijke geneesmiddelen vallen buiten de toegestane samenstelling en worden verboden.
* Verbod op biologisch geteelde producten
Dat er verder nauwelijks iets over in het nieuws bekend werd gemaakt was niet toevallig, stond er: “Voordat we het weten gaat de regel sluipsgewijs in en hebben we alleen nog de keuze uit giftig bespoten voedsel en synthetische medicijnen. En dan is het te laat!”
Parallel hieraan kwam levendig e-mailverkeer op gang voor een petitie. Kort gezegd, er was rep en roer. Inmiddels is de cruciale datum van 1 januari verstreken en lijkt het er inderdaad op dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Wat is er toch allemaal aan de hand? De redactie kreeg een aantal publicaties van de afgelopen jaren in handen die een veel genuanceerder beeld schetsten. We maakten er een samenvatting van.

De samenvatting leest u op pagina 55 van VNGK 1/10.

Laat een reactie achter