Oorzaak fibromyalgie en chronische spierpijn gevonden

11 juni 2013

Bron: www.iocob.nl. Zweedse onderzoekers hebben eind mei 2013 een oorzaak van de pijn bij fibromyalgie en chronische spierpijn gevonden. Het is een tekort aan een lichaamseigen pijnstillende stof, die in onze cellen geproduceerd wordt, het palmitoylethanolamide (PEA).De universitaire onderzoekers keken naar het gehalte aan PEA in pijnlijke spieren bij fibromyalgie patienten en vergeleken het met het PEA gehalte in spieren bij gezonde mensen. [1]

Men liet de patienten met de chronische spierpijnen zoals fibromyalgie een aantal milde spier-inspanningen doen. Door de activiteit in de spieren steeg de productie van het pijnstillende stofje PEA, meer bij de patienten met chronische pijnen dan bij gezonde vrijwilligers. Maar na de inspanningen daalde het niveau van de pijnstillende stof echter veel meer in de spieren van de chronische spierpijn patienten dan in de spieren van de vrijwilligers.

Hoe lager het gehalte aan PEA in de spieren na de spierinspanning was, hoe meer pijn er was. Dit komt overeen met ervaringen van fibromyalgie patienten: na het uitvoeren van inspanningen hebben ze vaak langer en meer spierpijn en voelen zich erg moe. Dit maakt de revalidatie van patienten met chronische spierpijn zo moeilijk. Oefeningen met de fysiotherapeut hebben namelijk vaak een averechts effect. Dit kan nu aangepakt worden door deze patienten extra PEA te geven.

PEA als lichaamseigen pijnstiller is bekend sinds de vorige eeuw en PEA is uitgebreid getest als pijnstiller en ontstekingsremmer in vele duizenden patienten. Lastige bijwerkingen zijn onbekend.

De auteurs sloten het artikel af met:

The observation of the present study that chronic widespread pain does not trigger synthesis of the NAE’s (endogenous painkillers such as PEA) raises the possibility that chronic widespread pain patients could be helped by administration of exogenous PEA, which has been shown to have a good safety profile. 

Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity.
Pain. 2013 May 14. doi:pii: S0304-3959(13)00225-X. 10.1016/j.pain.2013.05.002.

In VNGK nummer 2 van 2013 is een artikel over PEA gepubliceerd. Voor een korte impressie van het artikel of voor het bestellen van dit artikel klik hier.