Relatie hoog glycemische voeding en ziekte van Alzheimer

03 Apr, 2018

De glycemische index van voeding lijkt grote invloed te hebben op de hoeveelheid opgestapeld bèta-amyloïd in de hersenen, zo publiceren voedingswetenschappers van de Universiteit van Kansas (Taylor et al., 2017). Bèta-amyloïdneerslag is toxisch voor de hersencellen en resulteert in dementie en de ziekte van Alzheimer.

Een groep gezonde volwassenen wordt sinds 2013 gevolgd in het kader van de Alzheimer’s Prevention through Exercise (APEx) Study. In dit onderzoek wordt gekeken naar de rol van voeding en beweging op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Uit een cross-sectionele analyse van 128 gezonde volwassen bleek dat er bij 26 procent van hen sprake was van verhoogde hoeveelheden amyloïdneerslag in de hersenen. De voeding van deze deelnemers had een veel hogere glycemische lading, met meer suiker en koolhydraten, ten opzichte van de deelnemers zonder amyloïdstapeling. Bovendien was de cognitieve functie (bijvoorbeeld geheugen) verlaagd in de groep die een suikerrijke voeding gebruikte.

De relatie tussen glycemische lading en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer is daarmee nog niet kristalhelder vastgelegd. De samenhang zou kunnen worden vertroebeld doordat veel factoren invloed op elkaar hebben. Een voorbeeld is slaap: Een hoge inname van koolhydraten en een hoog glycemische voeding is in verband gebracht met een verminderde slaapkwaliteit en -duur. En een tekort aan slaap wordt in verband gebracht met een verlangen naar suiker. Maar een slechte nachtrust op zich heeft ook een nadelige invloed op de gezondheid van de hersenen. Toch zijn de eerste stappen naar de relatie tussen suiker en stapeling van amyloïd gemaakt en dit is richtingbepalend voor vervolgonderzoek.

Bron:
Taylor MK, Sullivan DK, Swerdlow RH, Vidoni ED, Morris JK, Mahnken JD, Burns JM. A high-glycemic diet is associated with cerebral amyloid burden in cognitively normal older adults. Am J Clin Nutr 2017;106(6):1463–70.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter